Daniëlle Radstake en Gerbrand van Noort tijdens hun presentatie over de AVG.  Foto: Iris Jansen
Daniëlle Radstake en Gerbrand van Noort tijdens hun presentatie over de AVG. Foto: Iris Jansen Foto:

Ondernemersbijeenkomst goed bezocht

AALTEN - Er was veel belangstelling voor de workshops afgelopen donderdagavond op de ZZP- en Kleine Ondernemersdag in 't Romienendal in Aalten. Deze tweede bijeenkomst, georganiseerd door Jan Helmink (Jarbon), Richard Jongetjes (Talentverbinder) en Marianne te Linde (Aaltense Uitdaging), bood aan de aanwezige ZZP'ers en kleine ondernemers weer genoeg stof tot nadenken. Vanuit de gemeente Aalten waren de wethouders Veldhuizen en Wikkerink aanwezig.

Door Iris Jansen

Thema's als het voeren van een administratie, Broodfonds of AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) en de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming kwamen die avond middels vooraf gekozen workshops aan bod. Vooral het laatste thema bleek een moeilijk onderwerp om in een klein tijdsbestek uit te leggen. Ondanks de grote inspanningen van Daniëlle Radstake van Mevrouw de Juriste en Gerbrand van Noort van C& ES, bleven er nog vele vraagtekens en onbegrepen vakjargon in de lucht hangen. De hoeveelheid aan informatie maar ook de gestelde vragen vanuit de zaal, gaven die avond duidelijk blijk van de complexe materie waarmee zelfstandigen en kleine ondernemers in het kader van de AVG van doen hebben.

Bijeenkomst wordt als leerzaam ervaren

Luchtiger ging het eraan toe bij de interactieve workshop van Stefanie te Beest van Studio Werkplezier. Na een inleiding van Stefanie over het visualiseren van je droombaan, het inzicht krijgen in belemmeringen en obstakels, was het daarna tijd voor het interactieve gedeelte waarin ondernemers aan hun gesprekspartner, aan de hand van een schaalindex van 1 tot 10, lieten zien waar ze op dit moment met hun business stonden. Ook moesten ze vertellen over hun toekomstplannen en vooral ook over hoe ze die plannen wilden realiseren. Tijdens die sessie werden er interessante gesprekken gevoerd, waarvan de positiviteit duidelijk in de ruimte voelbaar was. Ook wethouder Wikkerink nam actief deel aan deze sessie alhoewel zijn politieke uitgangspositie niet geheel vergelijkbaar was.

De avond werd, later dan gepland, afgesloten door columnist en presentator Frans Miggelbrink uit Terborg die tot slot nog een hilarisch voorbeeld schilderde hoe men in ieder geval niet met persoonsgegevens om moest gaan. Uit reacties tijdens de afsluitende borrel bleek dat er aan deze georganiseerde bijeenkomsten voor ZZP'ers en kleine ondernemers een duidelijke behoefte bestaat. "Al is het alleen maar om weer nieuwe input en ideeën op te doen", volgens een aanwezige ondernemer.