Verhalenverteller Rocco Osterman komt met nieuwe verhalen naar Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel
Verhalenverteller Rocco Osterman komt met nieuwe verhalen naar Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Culturele avond VVNF met vijf 'smaken'

DINXPERLO - Op zaterdag 13 april zorgt de grootste Oranjevereniging van Nederland, de VVNF, wederom voor een culturele avond in het Kulturhus in Dinxperlo. Dat gebeurt voor de derde keer op rij en het blijkt een succesformule te zijn. Vijf korte acts zullen de revue passeren en er is voor ieder wat wils. Het wordt een avond waarop de gasten 'cultureel gevoed' worden met vijf 'smaken'.

Door Waltraud Wensink

De culturele commissie van de VVNF bestaat uit Marga Schoppers, Anne van Velden, Esther Nederlof, Willy Freriks en Corry Berendsen. Deze gezellige en enthousiaste groep is - naast voor de organisatie van een bier- en wijnproeverij, een thema-avond en de toneelavond - ook verantwoordelijk voor de invulling van de culturele avond in het Kulturhus. Net als alle andere vrijwilligers van de VVNF zijn ze achter de schermen bijna het hele jaar bezig om iedereen in Dinxperlo een geweldig feestprogramma te bieden rondom Koningsdag.

Van Velden: "Je zou gewoon eens moeten gaan als je nog niet eerder bent geweest. Vaak moeten de mensen eerst van een ander horen hoe het was en dan horen we wel eens 'als ik dat geweten had ...'. Dus kom gewoon eens langs en ervaar zelf hoe het er aan toe gaat op de culturele avond en voorkom dat je achteraf spijt krijgt." Freriks: "Het is eigenlijk in het leven geroepen als vervanging van een van de toneelavonden die we voorheen aanboden. Daarbij zagen we toch een terugloop in het aantal bezoekers en daarom hebben we gekeken naar een alternatief. Het bestuur is vernieuwd, er zijn nieuwe ideeën en dit is er één van. We zijn een actieve commissie en we denken dat we er in geslaagd zijn om hier iets moois neer te zetten." Nederlof voegt hier aan toe: "We staan ook open voor ideeën en suggesties, dus als je iets leuks hebt, deel dat dan met ons zodat we er eens naar kunnen kijken."

Kan van alles zijn
Schoppers: "Een culturele avond kun je eigenlijk heel breed zien en dat kan van alles zijn. Iedereen is welkom; er is geen echte leeftijdsgrens. Het is als het ware 'multi culti' en je kunt van alles een beetje proeven. Een soort van lopend buffet van culturele acts en breed georiënteerd. We willen hierbij benadrukken dat gezelligheid een belangrijke rol speelt en dat we de mensen graag een afwisselende en mooie avond willen bezorgen."

Tips voor de toekomst zijn welkom bij de culturele commissie

Freriks: "De programmaonderdelen zijn kort maar krachtig, en laten we dan ook de gezellige 'na-zit' niet vergeten." Gasten worden verdeeld in groepen en onder begeleiding van een van de leden van de commissie gaat men als groep bij alle acts langs. Nederlof: "We hebben geprobeerd om wederom acts te contracteren die iets met Dinxperlo hebben. Dat kan van nu zijn of nog van vroeger. Als dat niet lukt willen we ook best een paar meter over de Dinxperse grens kijken wat daar te halen valt. Ook hier zijn goeie tips van harte welkom."

Er wordt de gasten in ieder geval geadviseerd om 'open minded' te komen en zich te laten verrassen. Bezoekers kunnen gerust alleen komen want men wordt met anderen ingedeeld in een groep. Die ontmoeting maakt het extra bijzonder. Na afloop van alle acts is er de mogelijkheid om nog gezellig een drankje te nemen in de foyer van het Kulturhus terwijl de band 'Onwies' voor de muzikale omlijsting zorgt. Het hele programma is te vinden in de Oranjekrant.

Het aanbod
Mart Hillen uit Lichtenvoorde is gitarist, bassist en drummer inéén. Hij bespeelt de snaren en drumt tegelijkertijd op de klankkast van zijn gitaar. Hij zal zijn bijzondere gitaarspel verbinden met mooie en persoonlijke verhalen.
Rocco Ostermann hoeft eigenlijk niet meer geïntroduceerd te worden in Dinxperlo want wie kent hem nu niet? Tijdens zijn optreden twee jaar geleden op de culturele avond heeft hij bewezen dat hij een succesvol verhalenverteller is. Hij weet het publiek te boeien met typische Achterhoekse anekdotes. En hij geeft aan om op 13 april een aantal nieuwe en nog niet in Dinxperlo ten gehore gebrachte verhalen zal vertellen.
Fiona Sonderen is een stand-up comedian. Humor is de rode draad in het leven van de oorspronkelijk uit Dinxperlo afkomstige Fiona. Ze heeft de kunst van het theaterspel gestudeerd en staat op de planken met improvisatietheater en als stand-up comedian, waarin ze het publiek meeneemt naar alledaagse en bizarre en lachwekkende situaties.
The Spirit of St. Louis bestaat uit tien ervaren musici die zich hebben gespecialiseerd in het vertolken van 'Hot Dance-muziek' uit de periode 1922-1935. Door het gebruik van originele arrangementen van bekende bands als Fletcher Henderson en Duke Ellington roept het orkest bij de luisteraars de typische Amerikaanse dance-halls uit de 'Roaring Twenties' op.
'In spoor van Max' is een korte film van de filmmaker Lex Schellevis en cameraman Ferry den Boer. Wat hebben schilder Max van Dam, jongeren, idealen en vernietigingskamp Sobibór met elkaar te maken? Dat zijn de ingrediënten van deze korte film. Samen met één van de hoofdrolspelers, violist Beer Swildens, vertellen ze hoe de film gemaakt werd en ziet men het eigentijdse verhaal over de in Sobibór vermoorde Winterswijkse Kunstenaar Max van Dam. De film wordt tevens vertoond als voorbereiding op 2020 waarin er aandacht wordt besteed aan '75 jaar bevrijding',
Coverband Onwies bestaat uit Paul Westendorp (De Heurne), Jos Wildenbeest (Breedenbroek), Jordy te Kamp (Dinxperlo) en Remco Hartemink (Sinderen). Deze vier energieke jongens spelen een divers repertoire met covers van AC/DC tot Drukwerk en van CCR tot Queen, oftewel: jonge heren met oude hits,.

De culturele avond is op zaterdag 13 april in het Kulturhus. Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur. Toegang gratis op vertoon van de ledenpas en voor niet-leden 5 euro.