De presentatie met als onderwerp afvalscheiding. Foto: Frank Vinkenvleugel
De presentatie met als onderwerp afvalscheiding. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Projectweek IKC De Bosmark en Schaersvoorde Dinxperlo

DINXPERLO - In de afgelopen week zaten de leerlingen van groep 8 van de Bosmark en van de eerste klas van Schaersvoorde Dinxperlo niet alleen maar in de schoolbanken maar bevonden ze zich ook bij een aantal bedrijven in Dinxperlo en omgeving. De reden hiervan was de projectweek met als overkoepelend thema Techniek. Een vijftal bedrijven uit Dinxperlo en omgeving was betrokken bij dit project: Jumbo Arentz, Harm Takke Tweewielers, Westerveld & Nederlof, Enveloprint & Papicolor en Wire Weaving Dinxperlo legden leerlingen een probleem voor dat in of rondom hun bedrijf speelt. Aan de leerlingen de taak om mee te denken over gerichte oplossingen. Alle leerlingen van de Bosmark deden mee aan dit project. De groepen 1 tot en met 7 deden dit binnenschools. Zij hebben deze week vooral onderzoekend en ontwerpend geleerd.

Door Daniëlle Jolink

Maandagochtend 25 maart is het een drukte van belang op het leerplein van groep 7 en 8 op de Bosmark. De leerlingen van groep 8 hangen hun jassen op aan de kapstokken en zoeken een plekje op de grond waar ze kunnen zitten. Tegelijkertijd stromen de leerlingen van Schaersvoorde Dinxperlo binnen. Sommigen wat onwennig omdat ze niet eerder op de Bosmark geweest zijn. Anderen wat giechelend omdat ze vorig jaar nog als achtste-groeper hier rond liepen. Wanneer alle leerlingen zitten begint de 'teaser'. Vijf leerkrachten voeren een toneelstukje op waarin ze zich voordoen als werknemers van de vijf bedrijven die een opdracht hebben voor de leerlingen. Als de teaser afgelopen is, lopen de leerlingen naar de muur waar lijsten met de groepsindeling en de naam van het bedrijf staat waar zij de opdracht voor zullen maken. Nadat de groepen ingedeeld zijn vertrekken de leerlingen op de fiets naar het desbetreffende bedrijf. Hier krijgen zij een rondleiding en wordt ook de onderzoeksvraag gedeeld. Deze onderzoeksvraag betreft een probleem dat daadwerkelijk binnen deze bedrijven speelt. Tijdens de rondleiding luisteren de leerlingen aandachtig, hier en daar worden er al serieuze aantekeningen gemaakt en fluisteren de leerlingen af en toe wat in elkaars oren. De rondleiding en de probleemstelling heeft al iets geprikkeld bij de leerlingen waarmee ze na de rondleiding, eenmaal terug op school, per bedrijf in groepjes van vier aan de slag gaan. De rest van de dag wordt er druk gebrainstormd en ontstaan er in de groepjes al voorzichtig ideeën over een mogelijke oplossing van het probleem.

De bedrijven en hun opdracht
Bij Jumbo Arentz kregen de kinderen opdracht om een oplossing te vinden voor het probleem van zwerfvuil op de routes van en naar de supermarkt. Bij Harm Takke Tweewielers mochten de kinderen meedenken om een toekomstige testhal in te richten voor het testen van fietsen en scootmobielen. Bij Westerveld & Nederlof dachten de kinderen mee in het bedenken van een systeem om zware platen van A naar B te krijgen. Wire Weaving Dinxperlo vroeg de hulp van de kinderen om iets te bedenken om rollen gaas te transporteren. Enveloprint/ Papicolor wilde graag dat de kinderen meedachten over maatregelen om duurzamer te kunnen werken.

Het verloop van de week
De dinsdag staat vooral in het teken van de taakverdeling, het opstellen van een plan van aanpak en het schetsen van het ontwerp. Op woensdag wordt het ontwerp verder uitgewerkt en zo rond tien uur stappen de leerlingen weer op de fiets richting hun bedrijf om daar het ontwerp te presenteren. Hier krijgen ze feedback van de bedrijven. Met deze feedback gaan de leerlingen weer terug naar school en werken hun ontwerp hier weer bij. Donderdagochtend werken de leerlingen hun ontwerp bij en maken ze de definitieve uitvoering van hun product. Op donderdagavond vindt er een inloopavond plaats voor alle leerlingen van de Bosmark en Schaersvoorde en hun ouders. Deze wordt zeer goed bezocht. In de lokalen en op de leerpleinen is het een drukte van belang. Door de hele school staan proefjes die iets met techniek te maken hebben en die de leerlingen in de afgelopen week in hun eigen klas gedaan hebben. De ouders, leerlingen en leerkrachten krijgen nu de gelegenheid om alle proefjes uit te voeren die enthousiast door de leerlingen uitgelegd worden. In de gymzaal en de lokalen van de groepen 8 staan de maquettes en prototypes tentoongesteld en vertellen de leerlingen uitvoerig over hun oplossing voor de onderzoeksvraag die zij van het bedrijf gekregen hebben. Met deze inloopavond wordt de projectweek Techniek afgesloten. Voor de leerlingen van groep 8 en klas 1 is het echter nog niet voorbij. Zij hebben nog een spannende dag voor de boeg, want ook al hebben er vanavond een heleboel mensen hun mooie ontwerpen kunnen bewonderen, de belangrijkste mensen hebben deze nog niet gezien, namelijk hun opdrachtgevers.

De terugkoppeling
Op vrijdagochtend 29 maart is het dan zover. Gewapend met hun maquettes, prototypes, flyers en USB-sticks fietsen ze naar 'hun' bedrijf. Hier worden ze hartelijk ontvangen en als iedereen zit kunnen de presentaties beginnen. Hier en daar is een gespannen gezicht te zien en sommige leerlingen vinden het zichtbaar wat spannend. Maar vol overgave worden de presentaties gegeven. Alsof ze dit iedere dag doen en dan ook nog in aanwezigheid van meerde personeelsleden en zelfs de directeur van het bedrijf. Het lijkt de leerlingen niets te doen. Genadeloos leggen ze de vinger op de zere plek en komen met allerlei oplossingen. Per bedrijf is er één onderzoeksvraag neergelegd maar de creatieve breinen van de leerlingen hebben deze uit verschillende invalshoeken benaderd. Sander Hengeveld, directeur van Enveloprint & Papicolor vertelt na afloop dat aan sommige oplossingen waarmee de leerlingen kwamen achter de schermen zelfs al gewerkt wordt. Dit zonder dat de leerlingen dit wisten. Ook zaten er een aantal oplossingen bij waar zij zelf nog niet zo over nagedacht hadden maar die hij de moeite waard vindt om eens verder over na te denken. Hij kan ook haast niet anders want een groep leerlingen kwam met een heus 'klimaatakkoord', waar hij zijn handtekening onder heeft gezet.

De leerlingen, leerkrachten en bedrijven kunnen terugkijken op een leuke en leerzame week.

Ontedekkend leren over zwaartekracht. Foto: Frank Vinkenvleugel
Het 'klimaatakkoord' wordt ondertekend. Foto: Frank Vinkenvleugel
De leerlingen maakten ook flyers met informatie voor het personeel. Foto: Frank Vinkenvleugel
Ontedekkend leren over zwaartekracht. Foto: Frank Vinkenvleugel
De leerlingen bij Enveloprint. Foto: Frank Vinkenvleugel