Rietje de Boer, Willem Doodeheefver  en Daantje de teckel. Foto: Frank Vinkenvleugel
Rietje de Boer, Willem Doodeheefver en Daantje de teckel. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Naast en tegenover elkaar

Grote fotobeelden in taNDem-project Euregio

DINXPERLO - Foto's op twaalf grote doeken langs de grens, naast elkaar en tegenover elkaar langs de Heelweg/Anholtseweg. De Nederlandse mensen op zes van de foto's kijken richting Duitsland en de zes Duitse personen op de andere foto's kijken richting Nederland. Een fraai project van de Euregio, een van de vele waarmee kunst en cultuur in het grensgebied gestimuleerd worden. Afgelopen vrijdag werd de fototentoonstelling geopend.

De opdracht aan kunstenaars Matthias Zölle (Gemen) en Yke Ruessink (Vorden) behelsde het werken in tandemvorm, met zijn tweeën, met als thema 'Heimat'. Zij vonden elkaar in hun eigen kunstvorm, namelijk fotografie, voor dit taNDem-project op de grens bij Dinxperlo/Suderwick (Dinxperwick). Zij maakten twaalf grote fotobeelden, van 3.60 bij 2.40 meter, die naast elkaar en tegenover elkaar werden opgesteld over een afstand van 800 meter. De afgebeelde personen hebben hun betekenis van het begrip Heimat omschreven en de beide fotografen hebben die uitspraken visueel verwerkt. De Heelweg/Hellweg was voor de kunstenaars de ideale plek om dat uit te beelden.
Bij de opening van de tentoonstelling werden burgers, buren, helpers, medewerkers van Euregio en kunstenaars welkom geheten door Freek Diersen, die ook namens de gemeente Aalten Euregio dankte voor de organisatie van dit project. Aan de grens valt weer wat te zien en te beleven. Dat is altijd weer spannend en betrekt de bevolking er weer bij. Elisabeth Kreuzen, plaatsvervangend burgemeester van Stadt Bocholt benadrukte de prachtige samenwerking in het gebied en zeker ook in kunst en cultuur. Een mooie vorm van Euregionale gedachte die belangrijk is in de huidige tijd. Zij gaf de Euregio-organisatie hiervoor een groot compliment. Daarna werd de openingshandeling verricht door de beide kunstenaars: zij trokken een doek weg van het eerste fotobeeld.
Op sommige plaatsen is bij de beelden een mooi informatieboekje mee te nemen waarin prachtig beschreven staat wat het woord en begrip 'Heimat' voor de geportretteerde mensen betekent. In het bijzonder in deze tijd waar juist globaal wordt gedacht en sociale verschillen en verbondenheid lijken weg te smelten. Meer informatie bij Freek Diersen.