Vanaf woensdag is de expositie, samengesteld door Jaap Snijders, te bezoeken. Foto: Frank Vinkenvleugel
Vanaf woensdag is de expositie, samengesteld door Jaap Snijders, te bezoeken. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Grenslandmuseum opent met nieuwe expositie

DINXPERLO - Op dinsdagmiddag 2 april start het Grenslandmuseum in Dinxperlo het nieuwe seizoen met de opening van de foto-expositie 'Grenscorrectie 49-63', die tot eind juni te bezoeken is. Vrijwilliger van het museum, Jaap Snijders, heeft zich in het afgelopen jaar verdiept in de aanleiding, de gevolgen en het verloop van de grenscorrectie tussen Dinxperlo en Suderwick.

Door Iris Jansen

Jaap Snijders was, net zoals zijn vader, beroepsmilitair en is sinds 2002 inwoner van Dinxperlo. Een groot deel van zijn loopbaan heeft hij in het Duitse Stolzenau doorgebracht. Nu hij gepensioneerd is heeft hij de tijd om zich onder andere bezig te houden met de historie van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2014 is hij vrijwilliger bij het Grenslandmuseum en organiseert op verzoek de Battlefield Tour 'Operatie Plunder'. Tijdens een grenswandeling van de VVV raakte Snijders geinteresseerd in het verhaal over de grenscorrectie in 1949 tussen Dinxperlo en Suderwick; een historische gebeurtenis die hij eens nader onder de loep wilde nemen.

Snijders: "Dit jaar is het 70 jaar geleden dat tussen Dinxperlo en Suderwick een grenscorrectie plaatsvond, de zogenaamde annexatie.
"Vandaag de dag is het eigenlijk een bizar idee dat een land een stuk grondgebied afstaat als schadevergoeding aan het buurland. Zoiets heeft uiteraard grote gevolgen met name voor de bevolking. Tegenwoordig is dat natuurlijk in Europa een onvoorstelbare handeling, maar net na de oorlog was dit vanuit de regering een serieus onderwerp. De Nederlands Staat eiste van Duitsland als herstelbetaling een bedrag van 25 miljard gulden, maar tijdens de Conferentie van Jalta was bepaald dat Duitsland alleen in natura de geleden oorlogsschade zou compenseren. De Nederlandse regering wilde de gebieden echter alleen hebben zonder de Duitse bevolking.

Zo kwam er vanuit de Nederlandse regering een echte propagandecampagne op gang door onder andere het verspreiden van allerlei pamfletten en berichten die ook in deze expositie te zien zijn. Met teksten zoals: 'Voor onze verdronken polders, vernielde havens, spoorwegen en steden verlangt het Nederlandsche volk Duitsch grondgebied zonder Duitschers', werd de Nederlandse bevolking als het ware klaargestoomd voor dit annexatieplan. Als het eerste regeringsplan was doorgevoerd, zou er 5000 km2 Duits grondgebied en zo'n 500.000 Duitse inwoners Nederlander moeten worden of - het liefst - moeten verhuizen.

Uiteindelijk kwam hier niets van terecht. Met name de kerken waren tegen een voorgestelde volksverdrijving. Uiteindelijk werd er maar een gebied van 69 km2 ingelijfd en op 23 april 1949 klokslag 12.00 uur werd aan Dinxperlo een gebied van 0,64 km2 toegekend onder de naam Zuiderwijk (Suderwick-west). In 1963 werd het gebied weer vrijgekocht door de Duitse regering; een bijzondere gebeurtenis die ik graag in een expositie wil weergeven."

De opening van de expositie wordt bijgewoond door vrijwilligers en Vrienden van het Museum, die speciaal voor deze gelegenheid zijn uitgenodigd. Vanaf woensdag 3 april is de expositie door iedereen te bezoeken. De openingstijden en informatie betreffende het aanmelden als 'Vriend van het Museum' is te vinden op de website van het Grenslandmuseum.


www.grenslandmuseum.nl