Snel(-)weg

Het hoge woord is er uit. Vorige week was er een duidelijke mening hoorbaar van wat de kiezers willen op provinciaal niveau. En dat is verandering van traditionele opvattingen van traditionele onderwerpen. Schijnbaar willen mensen toch anders en sneller verschuivingen zien van punten die leven in de maatschappij. Ook in onze gemeente is die uitslag goed te merken!
Maar we kijken nu even naar een teer punt dat al decennia lang leeft in onze provincie. En dat is de doorstroming van het verkeer rond Arnhem. Vaak is er die namelijk niet, die doorstroming. Ook al decennia lang zijn er plannen voor verlenging en verbreding, voor tunnels en bruggen, voor verplaatsing en doortrekken van A12, A15 en A18. En in diezelfde decennia lang is het argument om niks te doen: geld. Men zegt dat er geen geld is. Met name in de provinciale staten steken de (nu nog) elf heren en vier dames de hakken in het zand. Terwijl er 4,4 miljard euro op de plank ligt! Slechts een fractie daarvan wil men bijdragen aan de kosten. Okeej, niet alles hoeft daar naar toe, er zijn ook andere prioriteiten om de opbrengst van de verkoop van de PGEM / NUON in 2009 gedeeltelijk aan uit te geven. Maar een paar honderd miljoen euro er bij en een behoorlijk deel van de (Achterhoekse) filerijders is weer tevreden. Dan kan de tunnel onder het Pannerdens kanaal worden gerealiseerd, net als rechtstreekse aansluiting van de A15 op de A18. Maar nee, onze provincie zet twee lobbyisten in die in Den Haag moeten zorgen dat daar meer geld vandaan komt. Daarnaast is er genoeg bespaard op de nieuwe enkele rijstrook van de N18 van Groenlo naar Enschede. Op Overijssels gebied heeft deze wel twee rijstroken! En er was besparing van de 380 kV lijn van Doetinchem naar de grens: nu bovengronds waar deze ondergronds had moeten zijn! Nog een vingerwijzing: in Zuid Holland heeft men maar liefst 22 miljoen euro over voor aanleg van een fietstunnel! En dan zouden wij als rijkste provincie van het land geen paar honderd miljoen euro meer over willen hebben om de jaarlijks meerdere verkeersinfarcten op te lossen?
De uitslag van de provinciale verkiezingen van vorige week in onze provincie laat zien dat mensen andere opvattingen hebben en directer willen zijn. Zeker bij de aanpak van een heel lang lopend traditioneel onderwerp. De wil is er en het geld is er. Nu de democratie nog!

Hol ow goed!
H. Eurneman