Deelnemers aan Senioren Fit met hun trainers. Foto: Marja Hengeveld-Hallie
Deelnemers aan Senioren Fit met hun trainers. Foto: Marja Hengeveld-Hallie Foto:

Senioren Fit: lekker sporten in de buitenlucht

DE HEURNE/DINXPERLO - Sinds mei 2018 heeft de vereniging voor survival, bootcamp en looptraining Ropes & Running er een nieuw groepsles bij; Senioren Fit. 50-Plussers die zich meer buitenmens dan binnenmens voelen, kunnen op maandagochtend van 10 tot 11 uur op het prachtige buitenterrein aan de Bargerdijk 2 tussen De Heurne en Dinxperlo werken aan hun conditie, uithoudingsvermogen en lenigheid.

Door Marja Hengeveld-Hallie

Herbert Luimes (63), trainer bij Ropes & Running, eigenaar van Try-Out en zelf (nog steeds) een fervent bootcamper en beoefenaar van survival weet 't zeker. "Sporten en bewegen helpt om fit te blijven, ook als je 50-plus bent. Niemand is te oud om daarmee te beginnen of de draad weer op te pakken. Want iedereen die met regelmaat sport en beweegt voelt zich lichamelijk én mentaal fitter. Dat heb ik niet bedacht, maar dat is onderzocht!" Wil iemand zijn of haar conditie (weer) opbouwen, ook dan is Senioren Fit ideaal, volgens Herbert. "Senioren Fit is misschien niet de beste benaming voor deze groepsles op maandagmorgen. Bootcamp light is misschien beter…?"

Wat is bootcamp?
Herbert: "Bootcamp is een actieve les in de buitenlucht waarbij in groepsverband wordt getraind op zowel conditie als kracht. Het bestaat uit hardlopen, intervaltraining en fitnessoefeningen. Tijdens de trainingen worden er materialen gebruikt die op het terrein voorhanden zijn zoals bakstenen, touwen, gewichten, boomstammetjes en oude bierkratjes, wat de lessen zeer afwisselend maakt. Herbert vervolgt: "Bij de light lessen passen we het schema aan ten opzichte van de gewone bootcamp. Zo vervangen we hardlopen door stevig wandelen en bij pyramide-trainingen verkorten we de tijdsduur waardoor het allemaal net iets minder intensief is."

Marijke (70), Hannie (71), Liesbeth (64) en Brigitte (55) doen vanaf het begin mee met Senioren Fit. Hannie en Marijke stapten in mei 2018 over van bootcamp naar Senioren Fit en Liesbeth en Brigitte sportten hiervoor in de sportschool. Omdat de twee laatsten toch meer buitenmens zijn, kwam deze mogelijkheid als geroepen. Ex-bootcampster Hannie kon door een blessure een half jaar niet sporten. Om haar conditie langzaamaan weer op te bouwen, is Senioren Fit ideaal. Hannie: "Senioren Fit is een mooie toevoeging op de trainingen die Ropes & Running biedt. We hardlopen iets minder dan bij de bootcamp, maar voor de rest is alles hetzelfde. Dit terrein is prachtig en ik ben blij dat ik daar nog steeds van kan genieten. Je hoort de vogels fluiten en twee weken geleden werden we verrast door een prachtige regenboog. Nu mijn conditie is verbeterd, kan ik tijdens deze lessen ook wat extra's doen, want de instructeur speelt in op ieders niveau." Voor ex-bootcampster Marijke telde dat haar renvermogen verminderde. "Naarmate ik ouder werd, kreeg ik last van artritis. Vanaf 55 jaar neemt het verval iets toe, daar hebben de meeste mensen last van. En hardlopen is iets wat je echt moet opbouwen en vooral ook moet bijhouden. Ik vind het heel prettig dat we bij Senioren Fit minder rennen. Voor de rest zijn de oefeningen nagenoeg hetzelfde als bij bootcamp."

Rugklachten verminderen
Brigitte begon met Senioren Fit omdat Herbert haar daartoe aanmoedigde. "Ik had beginnende rugklachten, en vertelde hem dat. Omdat de instructeurs bij Senioren Fit zorgen voor een goede opbouw, is de kans op blessures minimaal. Toen ik net met Senioren Fit begon, verminderden mijn klachten. Helaas steken ze de laatste tijd de kop weer op, maar toch voel ik dat de wekelijkse buitenlessen mijn vitaliteit verbeteren. En 't is heel gezellig. We moedigen elkaar aan zodat we 't beste uit onszelf halen."
Liesbeth las vorig jaar een berichtje in de krant en meldde zich direct aan voor Senioren Fit. Liesbeth: "Het behoud van vitaliteit staat de laatste jaren volop in de schijnwerpers. Dat is niet verwonderlijk, want onderzoek wijst keer op keer uit dat blijven bewegen bijdraagt aan levenskwaliteit en betekent dat je langer kunt genieten van de dingen waarmee je je graag bezighoudt. Totdat ik bij Senioren Fit begon, spinde ik in de sportschool, maar ik vond de muziek zo hard. Mijn gehoor is toch al wat minder, dus daar ben ik zuinig op. Eerlijk gezegd zag ik wel wat op tegen de winterperiode met vorst, kou en regen. Maar dat is me 100% meegevallen. Sterker nog; sporten in weer en wind is fantastisch! Ik heb geen les gemist."

Mannen van harte welkom
Dat er tot nu toe alleen vrouwen meedoen aan Senioren Fit is toeval, volgens Herbert. Liesbeth: "Het zou natuurlijk heel leuk zijn als onze groep groter wordt. Dat nog meer mensen zich realiseren dat sporten en bewegen goed is voor de mentale gezondheid en bijdraagt aan onafhankelijkheid op latere leeftijd. Dus mannen én vrouwen, meld je aan!"

Momenteel krijgen de stagiaires Taco en Troy, die de opleiding Sport en bewegen volgen bij het Graafschap College, de kans ervaring op te doen. Zij bereiden de lessen voor en geven de bootcamptraining op maandag van 9 tot 10 uur en daarna van 10 tot 11 uur Senioren Fit. Dat doen zij gedurende zes maanden onder deskundige begeleiding van de vaste instructeurs Herbert of Janne. Laatstgenoemde is ten tijde van dit interview met vakantie.
Instructeur Herbert nodigt iedereen uit gewoon een keer te komen kijken. Als mensen direct willen meedoen, en dat mag drie keer gratis, kan dat ook. "Heb je hardloopschoenen, trek die dan aan", adviseert hij. Verder kunnen deelnemers het best een lange, korte of driekwart legging aandoen en een hardloopshirt of lekker zittend T-shirt. "Met bootcamp werk je aan sterkere spieren, een betere conditie en meestal val je ook wat kilo's af!"


www.ropes-running.nl