'Elke klacht een kans om werkwijze te verbeteren'

Wethouder sluit niet uit dat er fouten zijn gemaakt

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - Op 15 februari ontving ook de gemeente Aalten de brief van de Rode Vrouwen uit de gemeente Oude IJsselstreek over de werkwijze van Laborijn, de gemeenschappelijke sociale dienst van de gemeenten Aalten, Doetinchem en Oude IJsselstreek. De Rode Vrouwen hebben klachten van cliënten van Laborijn verzameld, die zich niet goed behandeld voelen en soms zelfs vinden dat ze geïntimideerd zijn. De Rode Vrouwen roepen burgemeester en wethouders en gemeenteraadsleden op om hun invloed te gebruiken om de handelswijze van medewerkers van Laborijn te veranderen. Het dagelijks bestuur van Laborijn heeft inmiddels gereageerd door opdracht te geven voor een onafhankelijk onderzoek naar de klachten.

Klachten structureel of over incidenten?
Wethouder Joop Wikkerink is lid van het dagelijks en algemeen bestuur van Laborijn. Hij vertelt dat er drie bureaus zijn geselecteerd en gevraagd om een offerte te doen. Volgens de wethouder zal het uitgekozen bureau het onderzoek naar de klachten volkomen onafhankelijk kunnen uitvoeren. Dat bureau zal zelf kunnen bepalen met wie er gesproken zal worden en hoe breed het onderzoek zal kunnen zijn. "De belangrijkste vraag is of de klachten structureel zijn. Worden ze veroorzaakt door de werkwijze of gaat het om incidenten? Een tweede vraag is of de klachtenregeling adequaat is." Er zijn immers mensen die geen klacht hebben ingediend bij Laborijn zelf, maar zich wel gemeld hebben bij het meldpunt van de Rode Vrouwen. In 2018 zijn 32 klachten ingediend voor het hele werkgebied van Laborijn bij de Sociale dienst zelf. Daarvan zijn er 24 naar tevredenheid afgehandeld.

Ook zeer betrokken medewerkers bij Laborijn
Ook zijn er 174 bezwaarschriften binnen gekomen tegen besluiten van Laborijn. Daarvan zijn er 27 afkomstig uit de gemeente Aalten. In een jaar worden tussen de 12000 en 13000 besluiten genomen. In 2018 is er een lichte stijging geweest, die volgens Wikkerink wordt veroorzaakt door hercontroles. De wethouder vindt het aantal bezwaarschriften niet heel hoog, maar hij erkent wel dat elke klacht of elk bezwaar een kans is om de werkwijze van Laborijn te verbeteren. "Er zijn wellicht fouten gemaakt." De wethouder geeft echter geen commentaar op de voorbeelden die door de Rode Vrouwen zijn genoemd en die ook in krantenberichten zijn beschreven. Die waren ook al aanleiding voor vragen in de Tweede Kamer. Zonder dat eerst navraag werd gedaan bij Laborijn. Wikkerink vindt het jammer dat daardoor de indruk is ontstaan dat er bij Laborijn alleen maar mensen zitten die het slechtste voor hebben met de cliënten. "Het gros van de dingen gaat goed. Er werken ook zeer betrokken medewerkers bij Laborijn."

'Cultuurverandering heeft tijd nodig'
In de gemeente Aalten zijn er 284 mensen die een uitkering hebben via de participatiewet (een aantal jaren geleden nog bijstandsuitkering genoemd).


Lees verder op pagina 7