Van begin af aan problemen in Déjàvu. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Van begin af aan problemen in Déjàvu. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Burgemeester wil Club Déjavu in Dinxperlo sluiten

Van het begin af aan problemen

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Burgemeester Anton Stapelkamp is van plan om de exploitatievergunning van Club Déjàvu in Dinxperlo in te trekken. Dat betekent dat het bedrijf de deuren zal moeten sluiten. Het is een voorgenomen besluit, omdat de exploitant nog de gelegenheid heeft gekregen te reageren op de overwegingen van de burgemeester. Stapelkamp verwacht snel een definitief besluit te kunnen nemen. "De club is nauwelijks dertig keer open geweest. Ze houden zich niet aan de afspraken." De knokpartijen die er hebben plaatsgevonden hebben voor veel politie-inzet gekost.

Al eerder gesloten
Van het begin af aan zijn er problemen geweest bij het horecabedrijf, dat aan de rand van het bedrijventerrein in Dinxperlo ligt. Het is twee jaar geleden geopend, maar vaker dicht dan open geweest. Bij de openingsactiviteit met rapper Boef vonden er al voor het eerst knokpartijen plaats. De voorganger van Stapelkamp, waarnemend burgemeester Arnold Gerritsen, heeft de club al een tijd gesloten, en de huidige burgemeester heeft de club vorig jaar een officiële waarschuwing gegeven. Vorig jaar was het bedrijf een half jaar dicht en was er even de hoop dat Déjàvu niet meer open ging. In november gebeurde dat toch weer en 'was het meteen weer knokken'.

Nooit afspraken nakomen
De burgemeester schetst een beeld van een club die nooit de afspraken nakwam. "Ze zouden melden welke evenementen er plaats vinden, maar ook dat deden ze niet." In het gebouw, waarin eerder de Achterhoek Arena was gevestigd, kunnen 1400 mensen een concert of evenement bijwonen. De afspraak was na de eerste problemen dat Déjàvu voor meer beveiligers zou zorgen. Toch moest de politie nog regelmatig ingrijpen bij ongeregeldheden. "Het trekt publiek dat rottigheid wil uithalen", zegt de burgemeester. Ook was er een aantal keren assistentie van de politie nodig bij deurwaarders, die beslag kwamen leggen omdat er achterstand in betalingen was. "Ook de politie heeft geadviseerd om Déjàvu te sluiten. Er waren regelmatig veiligheidsrisico's", zegt Stapelkamp. "De exploitant is niet in staat de zaak verantwoord te runnen."

Besluit eerder dan bedoeld bekend gemaakt
Er is al een gesprek tussen de burgemeester en vertegenwoordigers van Déjàvu geweest, waarin het voorgenomen besluit is aangekondigd. Het bedrijf heeft daarna gelegenheid gekregen te reageren op de aantijgingen. Stapelkamp was van plan om zijn besluit pas daarna bekend te maken, maar Déjàvu berichtte er al over op Facebook. Dat was voor de burgemeester reden om zijn voorgenomen besluit meteen daarna bekend te maken. De club gaf ook aan zelf het initiatief te nemen om in maart en april Déjàvu te sluiten, waardoor enkele grote geplande evenementen zijn afgeblazen. Om orde op zaken te stellen? Stapelkamp lijkt echter niet van plan Déjàvu nog een kans te geven. Als zijn voorgenomen besluit definitief wordt, betekent dit dat de horeca- en exploitatievergunning is vervallen. De huidige of een andere exploitant zal dan opnieuw een vergunning moeten aanvragen, voordat er weer activiteiten kunnen plaatsvinden.