VAR

In kringen van het betaald voetbal wordt dit steeds meer een onderwerp: de VAR. Het is de afkorting van Video Assistent Referee. En dat moet in het Engels omdat er Europees mee wordt gewerkt. Deze videoscheidsrechter is een official die de scheidsrechter assisteert en op diens verzoek beslissingen opnieuw beoordeelt met behulp van camerabeelden. Hij bevindt zich op een locatie buiten het speelveld en staat via een radio in verbinding met de scheidsrechter, volgens Wikipedia. Twijfelgevallen worden achteraf op een televisiescherm dus vaker bekeken door de veldscheidsrechter. Deze kan dan een bepaalde handeling beter beoordelen. Is het echt een overtreding? Is het echt handsbal? Is het dus echt een strafschop? Natuurlijk is er dan één partij die het met de al dan niet gewijzigde beslissing van de scheidsrechter niet eens is. Die wil uiteraard die strafschop tegen niet. Maar ja, er zijn nergens zo veel opportunisten als in de (betaald) voetbal wereld: eens kijken wat mij op dat ene moment het best uitkomt.
Waren er in andere situaties ook maar VAR-beelden achteraf te bekijken. Rechtbanken hadden veel makkelijker werk omdat beelden direct laten zien wat er precies is gebeurd en wie er dader en slachtoffer is. Welke schepen ontgassen wanneer op de Gelderse rivieren? Wie is de dader van de autobranden? Enzovoorts, enzovoorts.
Deze lijn kun je ook figuurlijk doortrekken naar een papieren gebeurtenis. Dan had de VAR in 2004 / 2005 ook ingegrepen naar de werkwijze rondom het vaststellen van een gemeentenaam alhier. De scheidsrechter van toen nam zich helemaal de vrijheid omdat hij regels toepaste die hij zelf had bedacht. En hij dacht in een positie te zijn dat geen mens of instantie hem kon tegenhouden. Dus werden wij overspoeld met Veel-0543-Regels waarbij de videoscheidsrechter al lang zou hebben ingegrepen.
Het is echter nooit te laat voor de huidige scheidsrechter om met de beide wijsvingers een groot vierkant in de lucht te tekenen en naar de zijlijn te lopen om deze beelden nog eens te bekijken!

Hol ow goed!
H. Eurneman