Vertrouwen

Waar kun je tegenwoordig nog op vertrouwen? Wat is waar wat op tv wordt verteld en wat is waar wat er in de krant staat? En als tv en krant mensen correct citeren, spreken die mensen dan echt de waarheid? Hoeveel voorbeelden zijn er wel niet te noemen waar dingen worden beweerd die achteraf niet waar zijn. Als er nu nieuws de wereld in wordt geslingerd bekruipt je al meteen de vraag: is dit fake-nieuws of niet?
Maanden geleden werden we door het kabinet gerust gesteld met de opmerking dat de stijging van de energierekening wel mee zou vallen. Achteraf blijken we gemiddeld 334 euro meer te gaan betalen dan vorig jaar.
Groei Schiphol? De betreffende minister wil graag het aantal vluchten uitbreiden. Ondanks Parijse klimaatdoelen die beperkingen oplegt ten bate van milieu en geluid. Ondanks vele, vele praatgroepen die denken inspraak te hebben. De minister doet wat ze wil en trekt achter de schermen gewoon haar eigen plan.
Idem dito met de aanleg van vliegveld Lelystad.
Een triest voorbeeld is ook de gang van zaken rond de aanleg van de 380 kV hoogspanningslijn van Doetinchem naar Wesel. Jarenlang werden er procedures gevolgd. Belangengroepen werden opgericht. Mensen mochten hun mening geven. De schijn was er van hoop dat de lijn ondergronds zou gaan. Maar achter de schermen werden de hele tijd al voorbereidingen getroffen voor aanleg bovengronds. Toen het uiteindelijke JA er was werden al delen van masten binnen een mum van tijd aangevoerd.
Nee, dan kun je maar beter gewoon groenteboer zijn. Althans hier in ons landje. In een ander land van ons zogenaamde beschaafde Europa denkt een dictator het nodig te vinden de schuld van de steeds slechtere economie af te schuiven op de groenteboer. Hij heeft nu opgelegd dat de staat nu zelf groenten gaat verkopen. Goedkoper. Ja, met staatssubsidie kan ik dat ook! Zielig! Volgelingen met net zo veel knollentuin in de kop blèèren gewoon mee. Een kans voor neutralen en tegenstanders om de moestuin eens duftig op te schudden!
Zo zie je maar weer: in een dictatuur heb je niets te vertellen en in een democratie duurt dat iets langer…..

Hol ow goed!
H. Eurneman