Transparante overheid in Politiek Café DinxperFM

DINXPERLO - Het Politiek Café van DinxperFM van woensdag 27 februari gaat over transparantie in de politiek en het bestuur, en over de komende verkiezingen.

"De gemeente Aalten is terughoudend bij de toegang tot overheidsinformatie. Ambtenaren mogen geen contacten hebben met de pers bij politiek gevoelige onderwerpen", zo stelt Albert Swinkels, gespreksleider van het Politiek Café. De burgemeester zei hierover tijdens de agendacommissievergadering: "De pers meldt zich altijd bij de afdeling communicatie. Gaat het om feitelijke gegevens zonder politieke lading dan gaat de afdeling communicatie daar direct mee aan de slag. Wanneer een mening wordt gevraagd over een bepaald onderwerp of het gaat over een onderwerp met politieke gevoeligheid, dan wordt dit altijd afgestemd met de portefeuillehouder. De portefeuillehouder voert over politiek gevoelige onderwerpen altijd het woord; zo ook over de centrumvisie van Dinxperlo. Immers de portefeuillehouder is politiek verantwoordelijk. Ambtenaren treden in dat geval terughoudend op. Uitleg over een vastgesteld beleid of over een vastgesteld bestemmingsplan wordt in de regel door de ambtenaar gegeven. Over nog te ontwikkelen beleid voert de portefeuillehouder het woord. Er zijn geen protocollen vastgesteld; wel zijn er werkafspraken gemaakt." In het Politiek Café wordt hierover gesproken met Gerbert Navis, fractievoorzitter van de VVD in de Aaltense raad.
Ook in Politiek Café aandacht voor de verkiezingen op 20 maart. Arjan Tolkamp en Floor Wissing zijn kandidaat voor respectievelijk Provinciale Staten van Gelderland en het Algemeen bestuur van het waterschap Rijn en IJssel. Zij leggen uit waarom het belangrijk is om op 20 maart naar de stembus te gaan.
Zowel het bestaansrecht van de provincie als dat van de waterschappen staat met enige regelmaat ter discussie. Zeker is dat de zichtbaarheid van deze bestuurslichamen beperkt is. Arjan Tolkamp uit IJzerlo is CDA-kandidaat-lid voor Provinciale Staten van Gelderland. Hij is als mede-eigenaar van een jongveefokbedrijf actief als agrarisch ondernemer. Ook is hij als adviseur en lobbyist niet zelden in Den Haag te vinden. In het Politiek Café legt Arjan Tolkamp uit waarom het toch belangrijk is om op 20 maart de gang naar de stembus te maken.
Datzelfde geldt voor Floor Wissing-Kunst, in het dagelijkse leven scheidingsexpert in Terborg. Zij is zittend lid van het Algemeen Bestuur van het Waterschap Rijn en IJssel maar staat ook voor de komende verkiezingen weer kandidaat namens de VVD.
Politiek Café kan in beeld en geluid live worden gevolgd via het Youtubekanaal van DinxperFM. Even zoeken op "Dinxper FM Youtube", of klikken op de link op de website van dinxperFM.nl. Later kijken kan ook op dat kanaal. De uitzending is op 27 februari van 20:00 tot 21.00 uur. Deze keer bij uitzondering vanuit de studio van DinxperFM. Vanwege de beperkte ruimte moeten belangstellenden via mail laten weten als zij de uitzending willen bijwonen: info@dinxperfm.nl.