Themamiddag CJV de Keurhorst over 'Krimp in de Achterhoek'

SINDEREN - Demografische cijfers geven aan dat het bevolkingsaantal van de Achterhoek vanaf 2012 langzaam daalt. Tussen 2015-2017 is deze trend tijdelijk gekeerd, voornamelijk vanwege de instroom van statushouders. De verwachting is dat het daarna verder afneemt, vooral door vergrijzing en ontgroening (bron: Regiobarometer Achterhoek). CJV de Keurhorst wil hierover in gesprek tijdens een speciale themamiddag op zondag 3 maart 2019 in de Keurhorsterkerk, Sinderenseweg 61 in Sinderen.

De themamiddag heeft een tweeledig doel: informatie verstrekken en mening vormen. Aan de ene kant is het de bedoeling dat de deelnemers een idee krijgen van het onderwerp: wat is er aan de hand? Hoe zien de prognoses eruit? Aan de andere kant is het de bedoeling, dat ze zich een mening vormen over hoe de samenleving hiermee om kan gaan. Welke reacties/initiatieven zijn gewenst? Welke waarden vormen daarvoor het uitgangspunt?

Het programma begint om 14.00 uur met de inloop met koffie, gevolgd door de uitleg over de werkwijze tijdens de bijeenkomst. Om 14.25 uur begint een serie sprekers waaruit de aanwezigen een keuze kunnen maken, elke spreker met een een visie: vanuit de wetenschap door Janneke Rutgers, stedenbouwkundige en onderzoeker; een deskundige (nog onbekend wie) met de visie vanuit het bedrijfsleven; Jan Willem Klein Wolterink, makelaar met een visie vanuit de woningmarkt; Gertjan de Pender, predikant met de visie vanuit de kerk. Om 14.45 uur volgt een tweede ronde om bezoekers de gelegenheid te geven een tweede spreker aan te horen.
Om 15.10 uur begint een plenaire paneldiscussie onder leiding van Eva Jongsma. De afsluiting, gevolgd door gelegenheid om na te praten, staat gepland voor circa 15.45 uur. De toegang tot deze bijeenkomst is gratis.