Blijverslening nog niet vaak gebruikt

AALTEN – Begin 2017 is door de gemeenteraad de verordening vastgesteld betreffende de blijverslening. Daarbij hoorde een budget van 200.000 euro. Een blijverslening is bedoeld om te stimuleren dat de levensloopbestendigheid van een woning wordt vergroot. Er kunnen dan aanpassingen gedaan worden waardoor mensen als ze ouder worden in hun woning kunnen blijven wonen en niet hoeven te verhuizen naar een ouderenwoning. In de gemeente Aalten is de afgelopen jaren vier keer een blijverslening toegekend. Dat is nog niet veel, maar burgemeester en wethouders willen wel doorgaan met de lening. "Het aantal aanvragen is (nog) niet hoog, maar we verwachten door de toenemende bewustwording bij mensen wel een groei."

Door Bernhard Harfsterkamp

De leningen zijn gebruikt voor aanpassingen van badkamers en in de woning. Het voordeel van het ontvangen van een blijverslening van de gemeente is dat de rente voor de lening laag is. Van de beschikbare 200.000 euro is hiervoor ongeveer 47.000 euro gebruikt, zodat er nog voldoende budget is voor nieuwe leningen. Ook landelijk gezien wordt er nog niet veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid om goedkoop geld te lenen voor de woningaanpassing. Landelijk zijn er in 2018 50 verstrekt.

De gemeente constateert dat er wel meer aandacht voor levensloopbestendigheid en langer thuis blijven wonen is ontstaan. Toch duurt het vaak nog lang voordat mensen daadwerkelijk een plan maken voor de aanpassing van de woning. De gemeente Aalten gaat bekijken of de lening ook breder ingezet kan worden. Het verduurzamen van woningen draagt er immers eveneens aan bij om de woning levensbestendig te houden. In de Regio Achterhoek wordt daarom ook nagedacht over één stimuleringsregeling voor het aanpassen van bestaande woningen, waarin de huidige afzonderlijke regelingen zoals de blijverslening en de duurzaamheidslening worden gebundeld.