Constant van Santen met een kleurkanarie. Foto: Frank Vinkenvleugel
Constant van Santen met een kleurkanarie. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Gekleurde passie van Constant van Santen

DINXPERLO - Sinds een half jaar woont Constant van Santen met zijn vrouw Ludmilla in Dinxperlo. Wat velen niet weten, is dat Constant zich maar liefst 42 keer wereldkampioen mag noemen, en wel als kweker van kleurkanaries. Hij werd zelfs geridderd voor zijn werk en inzet voor de ornithologie (vogelkunde). Tijdens het afgelopen WK in Zwolle behaalde hij zes keer goud.

Door Waltraud Wensink

Het echtpaar van Santen heeft een groot deel van het leven doorgebracht in de provincie Utrecht en de laatste jaren in Italië aan het Gardameer. Het is dan best bijzonder dat ze dan uitgerekend in Dinxperlo neerstrijken. Constant: "We zijn niet zo gebonden aan één plek en we reisden veel. We hadden een mooie plek in Italië maar om gezondheidsredenen hebben we de keuze gemaakt om naar Nederland terug te keren." Ludmilla: "We hadden voor onszelf al wel helder dat we in Noord-Limburg of in de Achterhoek wilden gaan wonen. Met name de Achterhoek leek ons uitermate relaxt, en zo kwamen we op Funda onze huidige woning tegen en zijn we met vogels en al (wel met een minder groot aantal) naar Nederland gekomen om in Dinxperlo te komen wonen en dat bevalt ons tot nu toe prima. Geen hoge druk zoals in het westen van het land, niks moet gisteren af, gewoon prettig." Ludmilla heeft zichzelf inmiddels aan Dinxperlo voorgesteld via de Facebookgroep 'je bent een echte Dinxperloër als' en heeft - als genealogisch en historisch geïnteresseerd onderzoeker - onderzoek gedaan naar de persoon naar wie de straat waar ze nu woont, vernoemd is. Constant is inmiddels lid van Con Spirito (ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is en hij zingt zelfs meerdere stemmen). Graag vertelt hij iets meer over zijn grote passie en liefhebberij namelijk kleurkanaries.

Amateurkweker met veel wereldtitels
Hij noemt zichzelf een amateurkweker maar met zo veel wereldtitels op je naam blijf je niet onbekend in de vogelwereld. Constant: "Het kweken zit me eigenlijk wel in het bloed. Mijn opa kweekte vroeger al vogeltjes en heeft één van de eerste verenigingen opgericht. Zelf ben ik op tienjarige leeftijd hiermee begonnen. In 1974 ben ik even gestopt en in 1984 door toedoen van mijn vrouw eigenlijk weer begonnen en werd ik steeds fanatieker. Ik kweek kleurkanaries en zebravinken, houd me bezig met het ontwikkelen en creëren van nieuwe kleuren en probeer het steeds weer mooier en beter te doen." Hij straalt enthousiasme voor zijn hobby uit. "Als je vogels houdt, moet je er rekening mee houden dat er veel tijd in gaat zitten en dat je te maken hebt met zowel de lusten als de lasten. Je bent bezig met de huisvesting, de voeding en verzorging en ook heb je bepaalde kennis nodig. Vanaf 1988 kwam ik met de vogels op verschillende wereldshows en heb mooie titels behaald. In de tijd dat je overal komt, komen vriendschappen tot stand en leer je ontzettend veel mensen kennen over de hele wereld." Nu gaan de leeftijd en teruglopende gezondheid meespelen en moet hij wel een stapje terug doen. Ludmilla: "Maar zolang hij nog kan, hoop ik dat hij in ieder geval een aantal vogels blijft houden en de liefhebberij kan blijven voortzetten, vooral omdat hij er zoveel voldoening uit kan halen."

De kennis van Constant van Santen is groot, hij gaf regelmatig een lezing of voorlichting bij verenigingen, schreef vele artikelen, heeft drie jaar in de wereldbond gezeten en onderzoek gedaan naar een speciaal vaccin voor de vogels. Via de 'tamtam' weet inmiddels de vogelwereld dat hij in de Achterhoek is neergestreken. "Ik deel graag mijn kennis en geef graag lezingen. Het is 'liefdewerk, oud papier', maar ik doe het ontzettend graag en neem die taak ook zeer serieus", aldus Constant.

Vele soorten kanaries
Voor velen van ons is een vogel een vogel en weten we wel het verschil tussen een kanarie en een parkiet, maar dat er zo veel verschillende soorten kanaries zijn is voor de meeste mensen onbekend. Wie de ornitholoog vraagt om een aantal kleuren op te noemen, weet niet wat hij hoort: opaal rood, agaat geel, geel mozaïek, rubino mozaïek, satinet rood, isabel, opaal, bruin topaas, bruin mogno rood en ga zo maar even door. Hij kweekt vogels met speciale, 'anterieure' (anterieur = vroeger, voorafgaand; red.) kleuren.

Constant van Santen besluit met de oproep om als vogelkweker vooral lid te worden van een vereniging. "Er verdwijnen steeds meer verenigingen en de vergrijzing slaat ook hier toe. Het zou mooi zijn dat jongeren zich ook aan zouden sluiten en al die mensen die thuis aan het kweken zijn met vogeltjes. Je kunt zoveel aan elkaars kennis hebben en voor het wel en wee van de vogels kan het ook van groot belang zijn." Voor meer informatie over Constant van Santen www.constantvansanten.blogspot.com

Een kleurkanarie. Foto: Frank Vinkenvleugel
Zebravinkjes. Foto: Frank Vinkenvleugel