Centraal tellen bij verkiezingen in maart en mei

AALTEN – De gemeente Aalten doet bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het algemeen bestuur van het Waterschap Rijn en IJssel op 20 maart mee aan een experiment van de rijksoverheid. Er zal dan centraal worden geteld. Op dinsdag 15 januari heeft het college van Burgemeester en wethouders besloten daarvoor twee ruimtes in het gemeentehuis aan te wijzen. Het betekent dat de leden van de achttien over de gehele gemeente verspreide stembureaus alleen nog de stemmen per partij (lijst) hoeven te tellen. De voorkeursstemmen worden centraal geteld. Voordeel is dat de uitslag veel sneller bekend zal zijn.

Door Bernhard Harfsterkamp

Ook bij de Europese verkiezingen op 23 mei zal er centraal geteld worden. Aan dit experiment doet een beperkt aantal gemeenten mee. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar is er ook al in ruim twintig gemeenten centraal geteld. Volgens het Ministerie van Binnenlandse zaken waren de ervaringen positief: 'Een centrale telling verloopt rustiger en overzichtelijker, biedt gelegenheid om fouten te corrigeren en verkleint het risico op een hertelling.' Bij de gemeenteraadsverkiezingen was het in Aalten juist lang wachten op de uitslag van het laatste stembureau, waar enkele hertellingen nodig waren, voordat de correcte uitslag er was. Met zo'n centrale telling kan het lange wachten op een voor menige partij toch al spannende avond voorkomen worden.

Uitslag per partij sneller bekend
Het experiment betekent dat er in maart en mei al snel het aantal stemmen per partij bekend zal kunnen worden gemaakt. Het tellen van de voorkeursstemmen wordt op de volgende dag uitgevoerd. Daarvoor heeft B en W een gemeentelijk stembureau van vijf personen aangewezen bestaande uit afdelingshoofden en teamcoördinatoren, dat verantwoordelijk is voor de hele telling. Er zijn minstens zes telteams, telkens bestaande uit vijf medewerkers van de gemeente. Voor de deelname aan het experiment krijgt de gemeente een extra vergoeding van het rijk van 10.000 euro bovenop de normale vergoeding voor verkiezingen. Daarmee kunnen de extra kosten voor de extra teldag betaald worden. Als het experiment opnieuw als positief wordt ervaren zal het centraal tellen vermoedelijk ingevoerd bij toekomstige verkiezingen.