Afgang

My goodness! Wat een consternatie daar aan de andere kant van de Noordzee. Een hele volksstam die bezig is met nog maar één nationaal onderwerp: leave or remain. En dat in een mooi land met zo veel mooie en vriendelijke mensen. Ze hebben daar ontelbare eigenaardigheden die echt anders zijn als dat 'wij van het vasteland' deze hebben. In de eerste plaats: als wij dit eiland benoemen, spreken we dan over Engeland, Brittannië of het Verenigd Koninkrijk? Hoewel, de laatste term is nu even niet van toepassing.
Nergens ter wereld regeert een vorst zo lang als daar. Haar 70-jarige zoon wacht al tientallen jaren om de scepter over te nemen. Hij kan zijn moeder niet zo gek krijgen dat ze aftreedt. Verder rijden ze daar aan de andere kant van de weg. Altijd durende discussie: zij vinden dat wij dat doen. De gang naar het café heeft een veel meer sociaal karakter dan op het vasteland. Rustig en beschaafd drinkt men enkele pinten en problemen zijn opgelost. Behalve de brexit.
En dan de gang van zaken in het Lagerhuis. In een zeer gedateerde ruimte doen sprekers moeite om boven het rumoer uit te komen. De toehoorders laten direct luidkeels horen of ze het er mee eens zijn of niet. Daar komt zelfs een met een hamer slaande voorzitter nauwelijks boven uit. Schouder aan schouder zitten de mensen opgepropt zonder lessenaartje hun eigen mening, de mening van het volk en hun eigen partij te verkondigen. Maar vorige week kwam velen dat slecht uit. Ze stemden tegen hun eigen partijstandpunt. Met als gevolg dat een (overigens bewonderenswaardige) premier de grootste nederlaag in 90 jaar moest incasseren. Van een stemming die al in december had kunnen plaatsvinden. En bedenk dan dat zij persoonlijk tegen een brexit was maar de uitslag van het referendum wenst uit te voeren! Precies wat de tegenpartij ook wil! Dan ben je er toch! Dan volgde er die grote afstraffing op de voorwaarden die zij aan de EU had voorgelegd en dan mag ze nog blijven ook. Tegenstemmers bij de motie van wantrouwen waren toen in één keer wel weer voor haar. Kun jij het nog volgen? Blijkbaar is het spookbeeld dat de tegenpartij aan de macht komt nog veel groter! Overigens een raar tafereel: juichende voor- én tegenstanders op de televisie.
Oplossing: schrijf een nieuw referendum uit want bij iedereen zijn de gevolgen van een brexit nu veel duidelijker dan 2,5 jaar geleden. Maar ja, dan is de kans aanwezig dat 'wij' van 'hun' alsnog afscheid moeten nemen. Van dat mooie land met die vriendelijke mensen. My goodness!

Hol ow goed!
H. Eurneman