Zicht op het Oosterlicht aan de Bakkerskampstraat. Foto: Frank Vinkenvleugel
Zicht op het Oosterlicht aan de Bakkerskampstraat. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Oosterlicht verbindt Achterhoekse dorpen

Eerste deelname aan lichtproject krijgt vervolg

BREEDENBROEK - In de weken rond kerst zal menigeen zich hebben afgevraagd wat de grote lichtstraal vanaf het dak van Westerveld & Nederlof B.V. in Breedenbroek te betekenen had. Komende vanaf Doetinchem waren in de donkere winteravonden nog meer lichtstralen te zien, en allemaal schenen ze naar één punt boven Silvolde en vormden zo met elkaar het Oosterlicht.

Door Iris Jansen

Drie jaar geleden kwam Hans van den Hurk uit Silvolde op het idee om samen met enkele enthousiaste inwoners uit Etten, Terborg en Ulft, door middel van xenon-verlichting vanaf Advent tot en met Driekoningen een Oosterlicht te creëren. Van den Hurk had al jarenlang rond de jaarwisseling in zijn woonplaats de Mauritiuskerk verlicht en kwam zo op het idee om de omliggende dorpen rond deze dagen met elkaar te verbinden door middel van lichtstralen. Dit onder het motto: Het Oosterlicht verbindt, is grensloos en grensverleggend. Later sloten ook Gaanderen, Varsseveld, Megchelen, Varsselder/Veldhunten en Sinderen zich aan. Met de lamp in Breedenbroek die deze winter geplaatst is, was het tiende licht komende vanuit Breedenbroek-Voorst een feit. Initiatiefneemsters Ans Janssen uit Voorst en Anita Geven-Wissing uit Breedenbroek kunnen terugblikken op een geslaagde en bliksemsnelle actie die breed werd gedragen door de bewoners en bedrijven in Breedenbroek en Voorst.

Ans: "Vorig jaar kwam ik op Facebook een bericht tegen over het Oosterlicht in Megchelen. Helaas was het toen te kort dag om dat ook voor Breedenbroek-Voorst proberen mogelijk te maken, maar het idee bleef wel aan mij knagen. Dit jaar heb ik het idee met behulp van Anita Geven uit Breedenbroek weer opgepakt en samen hebben we contact gezocht met Hans van den Hurk. Hij was enthousiast dat we mee wilden doen en kregen van hem een lamp te leen om proef te draaien. Ook Mark Nederlof was meteen in voor het idee en zo kwam de lamp bij het bedrijf op het dak te staan. Westerveld & Nederlof sponsorde tevens de stroom, technische aanpassingen en manuren. Op 20 december was het dan zover dat de straal met behulp van de technische man van het project Oosterlicht verbindt, Jasper Hulst, de lucht in kon. Het dak van Westerveld & Nederlof zal de vaste plek blijven voor het Oosterlicht."

Anita vertelt verder: "Het was een groot succes en vooral wanneer je vanaf de Terborgseweg kwam aanrijden, was het licht goed te zien. We wilden natuurlijk zelf zo'n lamp aanschaffen maar we moesten wel een bedrag van zo'n 3.000 euro bijeen krijgen. Dat lijkt een hoop geld, maar naast het aanschaffen van de speciale lamp is ook een laptop, software en een licentie nodig. Hans van den Hurk zorgt voor de vergunning die nodig is om met zo'n sterke lichtstraal het luchtruim in te schijnen. De Belangenvereniging Breedenbroek-Voorst heeft 1.000 euro bijgedragen én voor flyers gezorgd die door Jan Kip huis-aan-huis zijn verspreid voor het vragen van een particuliere bijdrage. Ans en ik zijn de bedrijven in Breedenbroek en Voorst langsgegaan en we zijn er dan ook heel trots op om te kunnen zeggen dat het gelukt is om het resterende bedrag bijeen te krijgen en zo volgend jaar ons 'eigen' licht te hebben."

"We willen dan ook graag de particuliere gevers, Belangenvereniging Breedenbroek-Voorst, en de bedrijven Westerveld & Nederlof BV, Loonbedrijf Westerveld, Klussenbedrijf Bruntink, Loonbedrijf Wildenbeest, A.S.T. Advies & Informatie, HW Meatspecial BV Hetterscheidt, Landschappelijke Tuin 't Meihuus, Café-Restaurant Koenders, Installatiebedrijf Kuiper, Atelier Nobles-Marteaux zilversmid, Galerie 21, Boerderij Het Liessenhuus, Rivee Bedrijfskleding, Bouwbedrijf Reusen, Heike's Hapjes Service, Loon- en grondverzetbedrijf van Hal Voorst, BinnenID en TUI at Home Patricia Baten, bedanken voor hun financiële ondersteuning."

Ans en Anita zouden het mooi vinden wanneer nog meer dorpen en kernen zich zouden aansluiten. "Het is niet alleen bedoeld voor de Oude IJsselstreek; er zijn geen gemeentelijke grenzen. Ook Dinxperlo zou zich, net zoals Gaanderen, kunnen aansluiten. Zelfs de REWE in het Duitse Anholt heeft al interesse getoond, volgens Hans van den Hurk. Het is prachtig wanneer je rond Kerstmis en de jaarwisseling al deze lichten ziet schijnen. Het inspireert velen om mooie foto's te maken. Deze zijn zo vertelt Meriam Jansen van de organisatie 'Oosterlicht verbindt', te zien tijdens de speciale expositie die in de lente 2019 in Silvolde wordt georganiseerd. Op hun Facebooksite staan nu al prachtige foto's. "Wanneer je in de donkere dagen rond kerst de Achterhoek binnenkomt, zie je dat de dorpen met elkaar verbonden zijn; dat vinden we van grote symbolische waarde en daarbij stralen de lichten veel positiviteit uit. We hopen dan ook dat het Oosterlicht volgend jaar nog feller zal schijnen. Wie mee wil doen kan contact opnemen met Hans van den Hurk via mailadres hansvdhurk@planet.nl."