De familie Walsh bezig met het schilderen van het dakbeschot. Foto: eigen foto
De familie Walsh bezig met het schilderen van het dakbeschot. Foto: eigen foto Foto:

Hoe gaat het op St. Maarten?

DINXPERLO - In september 2017 besteedde Dinxpers Nieuws aandacht aan de orkaan die over Sint Maarten raasde. Peter Prinsen en zijn partner Eline wonen op Sint Maarten en dankzij familie en vrienden in Nederland kwam er een hulpactie op gang. Peter Prinsen deed al eerder verslag, en vertelt nu nogmaals hoe de stand van zaken is. Hierna volgt de uitgebreide mail die Peter ons stuurde.

"De december maand ligt weer achter ons. Een fris nieuw jaar is begonnen en hopelijk is er zo aan het begin van het nieuwe jaar, na al het feestgedruis, ook even tijd voor bezinning en zelfreflectie of simpel gezegd even stilstaan bij, even omkijken naar, even denken aan, even tijd voor, e.d. Het leven kan behoorlijk hectisch zijn en soms lopen we - zeg gerust hollen we - achter de essenties van het leven aan. Uiteraard moet iedereen voor zichzelf bepalen wat ie doet of laat, maar soms is een tandje minder net even iets beter. Ook al willen we dat niet altijd toegeven. Daar zijn we immers mensen voor, niet?

We hebben helaas niet overal invloed op, zeker niet op invloeden van moedernatuur. Uiteraard kunnen we een positieve bijdrage leveren aan bijvoorbeeld het klimaat door eens wat vaker de fiets te nemen in plaats van de auto – ook beter voor lijf en leden – afval te scheiden, minder plastic te gebruiken, je eigen mok mee te nemen naar de tennisclub, of aan andere goede voornemens te werken, maar dat betekent niet dat de natuur ons soms op monsterlijke wijze op de proef stelt.

Stel je eens voor dat je anderhalf jaar na een orkaan nog steeds geen dak boven je hoofd hebt en je überhaupt geen idee hebt of die er ooit weer zal komen. Je geen werk hebt omdat de belangrijkste (toeristische)sector in elkaar gestort is en je daardoor ook niet meer medisch verzekerd bent. Je met je kinderen en familie samengepakt moet wonen, je rond moet komen van een schamel loontje. De meeste mensen kunnen zich gelukkig geen voorstelling maken van bovengenoemde situatieschets, maar het is de realiteit voor velen en zelfs actueel binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Herinner je je dat verhaal van de orkaan op St. Maarten nog? Nou die levert tot op de dag van vandaag nog de nodige ellende op.

Omdat diverse leu ut Dinxper en omstreken zich destijds hebben bekommerd om het GoFundMe-project van Peter Prinsen (oud Dinxperloër) en zijn vriendin Eline Broere vonden we het een gepast moment om jullie eens bij te praten over wat er met het geld gedaan is en wat er nog moet gebeuren.

Even terug in de tijd. In de vroege ochtend van 6 september 2017 raast er een orkaan, categorie 5+, recht over St. Maarten die tot op de dag van vandaag haar sporen heeft achtergelaten op dit Caribische eiland. Eline en Peter zijn zonder al te veel kleerscheuren door de storm heen gekomen, maar voor menig eilandbewoner lag dat even anders. Sommigen zijn alles kwijtgeraakt, geen huis meer, geen baan meer, geen toekomst meer. Veel hulp vanuit allerlei windstreken werd geboden. Eline en Peter besloten al snel na de orkaan een GoFundMe-actie op te zetten om direct een aantal mensen op St. Maarten te helpen. Onder de titel: Help Eline & Peter SXM HELPEN is er destijds in totaal bijna 18.000 EURO opgehaald, maar wat is er met dat geld gebeurd?

Via de GoFundMe pagina en FB hebben ze geprobeerd iedereen op de hoogte te houden van de voortgang van de projecten, maar omdat niet iedereen beschikt over deze moderne media, praten ze je graag even bij via het gewillige papier.

In totaal zijn er drie projecten gefinancierd en een aantal lokale kennissen voorzien van bouwmaterialen en hebben ze een bedrag gedoneerd aan The Believe To Achieve Foundation (Geloof te Bereiken).

De drie projecten hebben bestaan uit twee dak-projecten en één 'ruwbouw' huis-project. Dit laatste project is nog steeds niet af omdat er wat bouwtechnische zaken helaas nog niet op orde zijn. Het is niet altijd makkelijk om betrouwbare werklui te vinden, zeker als de markt overspoeld wordt door allerlei zogenaamde bouwvakkers, maar Eline en Peter zullen ervoor zorgen dat de familie Bushroad weer veilig kunnen wonen. De familie Bushroad – niet hun echte naam, maar de straat waar ze wonen – zijn tijdens de orkaan alles kwijtgeraakt. Hun huisje was opgebouwd uit hout en dat heeft de orkaan dus niet weerstaan. Het gezin bestaande uit vier generaties – moeder, dochter, kleindochter en achterkleinzoon – zijn nog altijd erg blij met de hulp van het GoFundMe-project. De lokale overheid heeft niets voor ze gedaan, zeggen ze zelf. En dan te bedenken dat deze mensen al de nodige tegenslag hebben gehad voor de orkaan. De kleinzoon – een twintiger – was een half jaar voor de orkaan betrokken bij een steekincident en is kort daarna aan de gevolgen overleden. Het is aandoenlijk te horen dat oma nog elke avond een traantje moet wegpinken. St. Maarten kent legio van deze schrijnende verhalen. Een ogenschijnlijk vakantieparadijs voor de toerist, heeft ook een ander gezicht, maar naar dat gezicht moet je wel opzoek, want de mensen op St. Maarten lopen niet met hun problemen te koop. Meestal lachen ze het weg of verwijzen naar God die hen zal helpen. Het geloof is voor velen een houvast, zo ook voor deze familie. Elke avond brand oma een kaarsje voor haar overleden kleinzoon.

Naast de bouwprojecten heeft het GoFundMe-project ook een bedrag aan een foundation gedoneerd. De Believe to Achieve Foundation is een lokale foundation die zich met name richt op het gezin. Vorig jaar Kerst (2017) hebben ze – mede door de donatie – cadeautjes kunnen kopen en uitgedeeld aan kinderen die het moeilijk hadden na de orkaan. Je moet je voorstellen dat als gevolg van de orkaan gezinnen opgesplitst waren en nog steeds zijn. Veel mensen op St. Maarten hebben hun 'roots' buiten St. Maarten en hebben – door de ontstane omstandigheden – soms moeten besluiten hun kinderen naar familieleden op één van de andere Caribische eilanden te sturen. Gelukkig zijn de familiebanden vaak sterk, daarbij spelen de vrouwen een belangrijke rol.

Om een gezicht te geven aan de projecten hebben Eline & Peter een bevriende cameraman – werkzaam voor o.a. de NOS – gevraagd om het een en ander in beeld te brengen. Dat is één van de laatste projecten ter afronding. Deze film zal te zijner tijd geplaatst worden op Facebook en mogelijk via andere kanalen bekeken kunnen worden. Daar zullen ze later meer over berichten. Hopelijk heeft iedereen wat meer inzicht gekregen in wat er gebeurd is het afgelopen anderhalf jaar met het GoFundMe-project: Help Eline & Peter SXM Helpen. Nogmaals iedereen dank voor de steun en een gezond 2019!"

Whitney en Peter voor Whitneys huis. Foto: eigen foto