Marco van Lochem en Esther Diepenbroek maken de tussenstand bekend tijdens de Gemeenteraad Top 25. Foto: Marcel te Brake
Marco van Lochem en Esther Diepenbroek maken de tussenstand bekend tijdens de Gemeenteraad Top 25. Foto: Marcel te Brake Foto:

AFM Hulp Week: een week met veel emoties

AALTEN – Al vier dagen zetten veel vrijwilligers van AFM zich in, om de AFM Hulp Week tot een succes te maken. Marco van Lochem, initiator van de hulpweek, spreekt bij voorbaat al van een succes. De teller stond na vier actiedagen op 16.336,08 euro. In verband met de feestdagen en daardoor de vervroegde afsluiting van deze krant is het eindresultaat (dat op zondagavond 22 december wordt bekend gemaakt, pas in de laatste krant van dit jaar te lezen, maar uiteraard al wel eerder op de website www.aaltenvooruit.nl.

Door Marcel te Brake

Hoewel dagelijks het aantal euro's wordt opgeteld, wat ten gunste is beschikbaar gesteld door de vele sponsoren voor de AFM Hulpweek, is dat voor de vrijwilligers niet het belangrijkste. Doel is om zoveel mogelijk wensen te vervullen, voor mensen die dat steuntje in de rug extra nodig hebben. Ruim voor aanvang van de actie heeft de gemeente Aalten een brief gestuurd naar veel mensen die onder aan de streep te weinig over houden. Buiten dat deze mensen een boodschappenpakket aangeboden krijgen, dat gesponsord is door Jumbo Leussink, Albert Heijn Aalten, Jumbo Arentz en Spar Wubbels, konden mensen ook een wens indienen.

Wensen
Vrijwilligers van AFM hebben geprobeerd zoveel mogelijk wensen te vervullen. Zo werden er op maandag een inboedel en boodschappenpakket aangeboden aan iemand die letterlijk op de grond sliep, en geen meubels had. Verder werd er een
schutting, tafel en stoelen en behang aangeboden op een ander adres. Bij iemand die bedlegerig is was het hoog-laag bed defect. AFM regelde een nieuw gesponsord hoog-laagbed en matras. Ook kleinere wensen worden gerealiseerd: zo werden er bij een gezin babykleertjes aangeboden en bij een ander gezin een dagje uit naar Kalkar.

Op dinsdag was de klapper dat er een complete schuur werd aangeboden, bij iemand die een scootmobiel niet droog kon wegzetten bij de woning. Toen bleek dat de scootmobiel niet rechtstreeks van de weg naar deze schuur kon komen, werd besloten ook het tuinpad om ook het tuinpad op te laten hogen, en dat gebeurde door hoveniersbedrijf De Bree, en als kers op de enorme 'Hulpweektaart' worden in huis binnenkort alle drempels verwijderd.

Twaalf jaar niet slapen
Stel je eens voor dat je door pijn al twaalf jaar niet goed kunt slapen op een normaal matras. Jeroen Nijenhuis en William Hulzink mochten deze wens vervullen. Op het moment dat zij bij betrokkene binnenkwamen, en het zorgmatras dat door het SKB gesponsord was, naar boven brachten, dachten beide AFM-vrijwilligers in een matrassenwinkel terecht te zijn gekomen. De bewoner had al heel veel matrassen geprobeerd, en die stonden allemaal nog in huis. Nadat de vrijwilligers twee zware matrassen van het bed hadden gesjouwd en het zorgmatras hadden geplaatst, probeerde de nieuwe eigenaar deze matras uit, en slaakte een zucht van verlichting: "Ik geloof werkelijk dat dit het is."

Emoties
De vrijwilligers van AFM komen door deze Hulpweek in gezinnen, waar vaak de deur gesloten blijft. Men loopt niet te koop met problemen, en de drempel om hulp te zoeken is vaak te hoog. Het laat de vrijwilligers dan ook vaak niet koud. Soms komt men na het vervullen van een wens emotioneel geraakt terug in de nieuwe radiostudio aan de Koeweide. Het team deelt de ervaringen, onder de strikte afspraak dat namen en adressen niet aan elkaar worden bekendgemaakt. De privacy van de ontvangers is immers een groot goed.

Dankbaarheid
Enorm geraakt worden de radiomakers van de mailtjes en berichtjes die vaak de dag na 'levering' binnen komen. Veel mensen verwachten niet dat hun wens zal worden gerealiseerd, en de verrassing is dan ook extra groot als de auto, en soms zelf vrachtauto voor komt rijden. Er komen dan ook veel berichtjes binnen waarin de dankbaarheid getoond wordt.

Zondag 22 december is de laatste dag van de AFM Hulpweek, dan wordt ook de financiële eindstand bekend gemaakt. Donderdag, de vierde actiedag, eindigde met een stand van 16.336.08 euro.