Sverre (links) en Boet, respectievelijk de jongste en de oudste van Basisschool St. Jozef tonen de cheque met de opbrengst van de Lichtjestocht. Foto: Mireille Thijssen
Sverre (links) en Boet, respectievelijk de jongste en de oudste van Basisschool St. Jozef tonen de cheque met de opbrengst van de Lichtjestocht. Foto: Mireille Thijssen Foto:

Lichtjestocht Basisschool St. Jozef voor kinderziekenhuis

Ruim 2050 euro voor het Sophia

AALTEN – De Lichtjestocht waarmee Basisschool St. Jozef in Aalten donderdag 19 december haar kerstviering startte, heeft een bedrag van ruim 2050 euro opgebracht voor het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. "Dat is een fantastische opbrengst", aldus de leden van de oudervereniging, die het initiatief nam tot de actie. Het idee voor de Lichtjestocht ontstond eerder dit jaar, toen Bianca Lubbers, lid van de oudervereniging, een brief van de Vrienden van het Sophia in het postvak op de Aaltense basisschool vond. "We hebben het toen voorgelegd aan de directeur en die vond het een goed idee", zegt ze.

Alle leerlingen, zo'n 140 in totaal, kregen anderhalve week voor de Lichtjestocht een formulier mee naar huis, waarmee zij zich konden laten sponsoren door hun ouders, grootouders, ooms en tantes, buren en andere bekenden.
Vervolgens liepen alle kinderen en de leerkrachten met lichtjes die ze van de Vrienden van het Sophia hadden ontvangen en met zelfgeknutselde lampionnen in optocht vanuit St. Jozef via de Wehmerstraat, de Bonifaciusstraat en de Ludgerstraat en via de Dijkstraat terug naar school. Veel aanwonenden van die straten hadden zelf lichtjes en lantaarns voor hun woningen ontstoken, en waren toeschouwer toen de stoet voorbijtrok, de leerlingen in koppeltjes van een ouder en een jonger kind.
Voordat in de groepen werd aangeschoven voor een sfeervol kerstdiner, werd op het schoolplein de opbrengst bekendgemaakt. Boet uit groep 8 en Sverre uit groep 1, de oudste en de jongste leerling, onthulden de cheque die ze van directeur Tim Berends hadden gekregen en waarop een bedrag van 2050 euro stond vermeld.

Nagekomen donaties
"We zijn helemaal verrast", zegt Odette Konings, lid van de oudervereniging, en dan blijkt dat er nog enkele donaties zijn nagekomen, waardoor de teller uiteindelijk boven de 2100 euro uitkomt. Een heel mooi bedrag in een week waarin bekend werd dat kinderafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen zó vol zijn geraakt, dat sommige kinderen moeten worden overgeplaatst naar ziekenhuizen in België. De opbrengst van de Lichtjestocht komt ten goede aan de realisatie van het Sophia Kinderhersencentrum. Meer informatie daarover is te vinden op de website https://vriendensophia.nl/lichtjestocht.