Foto's om voorbijgangers Bredevoort in te lokken. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Foto's om voorbijgangers Bredevoort in te lokken. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Fotokunstwerk op rotonde bij Bredevoort

Karak-teristieke elementen van het stadje verbeeld

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Sinds donderdag 19 december heeft Bredevoort er een kunstwerk bij. Op de rotonde in de weg van Winterswijk naar Aalten werd woensdag een soort geraamte zichtbaar. Op donderdag werden daarin acht foto's in geplaatst, die gemaakt zijn door de Bredevoortse fotografen Dinie Wikkerink en Jos Betting. De foto's geven een impressie van het heden en verleden van het oude vestingstadje. Ze verfraaien niet alleen de rotonde, maar hebben ook als nevendoel de voorbijganger te verlokken om even Bredevoort in te rijden.

Aandacht vestigen op vestingstadje
Het kunstwerk is een initiatief van Bredevoorts Belang, dat sinds 2016 verantwoordelijk is voor het onderhoud van de rotonde. Na toestemming van de gemeente Aalten werd de rotonde ingericht met beplanting. Voor de inrichting was subsidie gekregen in het kader van de promotie van het Nationaal Landschap Winterswijk, waar dit deel van de gemeente Aalten onderdeel van is. Op de rotonde zou een permanente verwijzing naar het Nationale Landschap komen en er zou ook aandacht gevestigd worden op het nabijgelegen vestingstadje. Dat is nu gerealiseerd.

'Doe iets met fotografie'
Bredevoorts Belang vroeg verschillende kunstenaars voor een ontwerp. Dat moest wel aan bepaalde voorwaarden van de wegbeheerder, de provincie Gelderland, voldoen.

Kunstwerk

moest ook

veilig zijn


Zo moest het kunstwerk 'veilig' zijn, dat wil zeggen dat een auto die toch per ongeluk rechtdoor gaat op de rotonde niet zwaar beschadigd wordt. Daarom vielen ontwerpen in beton af. "Ik heb op een gegeven moment voorgesteld om iets met fotografie te doen", zegt Jos Betting. Vanaf 1995 tot eind 2018 was hij eigenaar van de galerie Foto 21. Daar exposeerde regelmatig het Oostgelders Fotografen Collectief, waarvan Dinie Wikkerink lid was. Zij deed ook veel voor Foto 21. Betting stelde voor een fotokunstwerk samen met Wikkerink te maken. Bredevoorts Belang stemde hier mee in.

Heldere beelden
Het kunstwerk bevat acht foto's, die in een cirkelvormige constructie op de rotonde zijn geplaatst. Een ontwerp was niet zomaar gemaakt. De constructie mocht niet te hoog worden, want de ANWB-mast met borden moest zichtbaar blijven. Ook moesten de roodwitte hekken blijven.

Beelden

mochten niet

te veel afleiden


De foto's moesten wel boven de beplanting uitsteken, maar het kleurige zomeraanzicht ervan niet verstoren. Gekozen werd daarom voor zwart-wit foto's. "Het moesten ook heldere beelden zijn, die je goed ziet als je er langs rijdt, maar de automobilist niet te veel afleiden", zegt Betting. "Het was een grote puzzel hoe we de foto's het beste konden presenteren", zegt Wikkerink. De ene foto past niet altijd naast de andere. Bij de inrichting van fototentoonstellingen was ze vaak lang bezig om alle foto's op de juiste plek in de expositiezaal op te hangen.

Hopen dat het
kunstwerk zijn
werk doet


Met de foto's zijn de zes pijlers uit het nieuwe logo van Bredevoort in beeld gebracht: historie, kunst en cultuur, groen, boeken, ambachten en gastvrijheid. Dinie Wikkerink en Jos Betting hebben elk vier foto's voor het kunstwerk gemaakt. Het merendeel is nieuw gemaakt. Op de foto's zijn Sint Bernardus, een muziekoptreden op 't Zand, het vestingpark, de gracht, het interieur van de Sint Joriskerk, Hendrickje Stoffels, een rek met boeken en de kruidentuin te zien. "Twee jaren geleden hebben we de eerste aanzet gegeven", zegt Betting. "Voor ons was het al een jaar klaar", zegt Wikkerink. Met de sfeerbeelden van Bredevoort wordt geprobeerd om voorbijgangers het stadje in te lokken. "Het is niet helemaal een autonoom kunstwerk, maar het is ook geen reclamezuil. Het is iets er tussenin." De beide fotografen zijn tevreden over het kunstwerk. Ze hopen dat het kunstwerk zijn werk zal doen en voorbijgangers het stadje bezoeken. "Ik hoop ook dat de mensen in Bredevoort het mooi vinden", zegt Dinie Wikkerink.

Rotonde bij Bredevoort verfraaid met kunstwerk. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Kenmerkende elementen Bredevoort in beeld. Foto: Bernhard Harfsterkamp