Gert Jan Beute keurt een duif. Foto: Karin Stronks
Gert Jan Beute keurt een duif. Foto: Karin Stronks Foto:

'Duivengoeroe' te gast in Aalten

AALTEN – Duivenmelkers kennen hem vrijwel allemaal, de 'duivengoeroe' Gert Jan Beute uit Wilhelminaoord, Drenthe. Beute was vrijdag 13 december te gast bij de duivenclubs De Reisduif en De Luchtpost uit Aalten. Leden mochten één duif inbrengen om het dier door Gert Jan Beute te laten keuren. Doorspekt met een flinke dosis humor vertelde Beute talloze anekdotes en gaf zijn mening over de duiven die hij mocht keuren.

Duivenmelkers uit Aalten, Winterswijk en enkele Duitse liefhebbers komen een kijkje nemen in het clubgebouw van De Reisduif en De Luchtpost, zonder uitzondering benieuwd naar wat de 'duivengoeroe' te vertellen heeft. De ingebrachte duiven wachten op hun beurt, de eigenaren van de dieren met enige spanning ook. Vincent de Harder, voorzitter van De Reisduif, heet de aanwezigen van harte welkom. Hij vertelt dat de duivenclubs De Luchtpost en De Reisduif de laatste hand leggen aan de oprichting van een nieuwe duivenvereniging waarin beide 'oude'' clubs zullen fuseren. En geeft vervolgens het woord aan Gert Jan Beute. De 'duivengoeroe' neemt plaats op een krukje vooraan in het clubhuis en begint te vertellen.
Onder het genot van een drankje wordt aandachtig geluisterd naar de verhalen van Gert Jan Beute. Bij elke duif die hij in zijn handen neemt voelt hij spieren, stuit, vleugels, vorm, de lange of korte arm, de stand van de 'pennen', veren, en kijkt de duiven diep in de ogen. De gekeurde dieren krijgen een cijfer van de 'goeroe'. "Normaliter geef ik als laagste cijfer een vijf maar omdat ik het erg waardeer dat jullie allemaal zijn gekomen geef ik vanavond geen lager cijfer dan een zes", grijnst Beute. Duizenden duiven heeft Beute in zijn handen gehad.

Gert Jan Beute geeft aan dat hij zelfs toppers die duizenden euro's waard zijn, in zijn handen heeft gehad. Af en toe, als hij een duif uit de kooi haalt, is te zien dat hij een echte goede postduif te pakken heeft. Dan is hij erg enthousiast, haast liefkozend houdt hij de duif vast. Hij zegt: "Ik probeer vanavond te voorspellen hoe jullie duiven het volgend jaar gaan doen. Als een soort Jomanda maar dan zonder blauwe jurk." Hij strooit met 'rapportcijfers', van een zeven min tot een acht-en-een-half. Over het algemeen zijn goede postduiven ingebracht.
De duiven hebben allemaal een specialiteit. De wat gespierdere, forse duiven - Beute heeft het af en toe over een 'plofkip' - zijn sprinters, specialisten voor de korte afstanden. De slankere duiven zijn geschikt voor de grotere afstanden. Sommige duiven zijn in staat om 's nachts door te vliegen. Sommigen hebben 'aanleg voor een kippenvleugel', duiven die een zeven krijgen worden 'een gewone duif'. Bij de ietwat stevige duiven merkt Beute op: "Beter verwend dan verwaarloosd zeg ik maar…" Al met al genoten de duivenmelkers van een avondvullend programma. Ver na middernacht ging de deur van het clubhuis pas op slot.