Roy Dros, Roy Lammers en Wilma van Velden bij de Farmbot. Foto: Lineke Voltman
Roy Dros, Roy Lammers en Wilma van Velden bij de Farmbot. Foto: Lineke Voltman Foto:

Moestuinrobot kan alles
behalve oogsten

AALTEN - Sinds afgelopen maandag beschikt Schaersvoorde in Aalten over een robotgestuurde moestuinplanter, de FarmRobot. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de school, vorig jaar, heeft Hoopman Equipment en Engineering uit Aalten, producent van landbouwmachines, deze robot aan Schaersvoorde geschonken. Op 9 december was de officiƫle overdracht van de FarmBot door Roy Lammers en Wessel Westerveld van Hoopman aan de rector van Schaersvoorde, Wilma van Velden.

Door Lineke Voltman

Roy Lammers vertelt waarom er voor deze robot is gekozen. "In deze tijd wordt het gebruik GPS en drones in de landbouw steeds groter en wij dachten dat dit een passend cadeau zou zijn voor de school, een mooie manier voor de leerlingen om hiermee kennis te maken en aan de slag te gaan. Ze krijgen door het in elkaar zetten te maken met mechanica, elektronica en programmering waarbij samenwerking heel belangrijk is. Daarbij heeft een dergelijke robot een grote aantrekkingskracht op jongeren en past hij bij de generatie van nu."

De FarmBot is een robot met een arm die over twee geleiders langs de rand van een stuk grond beweegt. De bak grond staat in een hoek van de kas van Schaersvoorde en meet drie bij anderhalve meter, maar op iets grotere schaal is dit ook toe te passen in andere kassen.

Bouwpakket
Aan Anton van den Boom, leraar groen, de vraag wat deze FarmBot precies kan op het gebied van planten: "Voordat de robot daadwerkelijk aan het werk kon, hebben leerlingen het 'bouwpakket' eerst in elkaar gezet en geprogrammeerd. Daarbij gaf ik aan wat de robot allemaal moest kunnen. De FarmBot doet alle teelthandelingen als zaaien, water geven en onkruid in de grond drukken. Ook kan hij foto's maken in verschillende stadia, hij houdt het groeiproces bij en detecteert het vocht in de grond. Het enige dat hij (nog) niet kan is oogsten; dat moet nog handmatig gebeuren maar in de toekomst zal dat zeker ook mogelijk worden."

Echte uitdaging
Roy Dros, destijds vierde klas leerling automatisering aan Schaersvoorde en nu student technical engineering aan het Graafschap College, heeft dit project uitgekozen als onderdeel van zijn afstuderen. "In overleg met de leraar hebben we eerst de tekening bekeken en dat was nog best moeilijk want het was in het Engels maar uiteindelijk lukte het in elkaar zetten wel. Voor mij was het een echte uitdaging."

Van den Boom: "Leerlingen moeten in de vierde klas een keuze maken uit een aantal projecten. Roy koos voor automatiseringssystemen en dat paste perfect in dit project. Samen met andere leerlingen, die bij toerbeurt hieraan meewerkten, heeft hij de klus in een half jaar geklaard."
Op dit moment kan de FarmBot nog niet gebruikt worden. Van den Boom: "In onze kas is geen verwarming en het is nu te koud om te zaaien maar we zijn zeker van plan om bij warmer weer de robot te gaan gebruiken. Verder zijn we voornemens om de robot in het lessysteem op te nemen waarbij leerlingen leren omgaan met robotica, niet meer weg te denken in de landbouw."