Lezing 'Wie het kleine niet eert'

REGIO - De IVN- en KNNV-afdelingen Oost-Achterhoek organiseren een lezing, die plaatsvindt op woensdag 11 december van 20.00 tot 22.00 uur in Den Diek aan de Dijkstraat 30 in Lichtenvoorde. De lezing wordt verzorgd door Atze Oskamp en is getiteld: 'Wie het kleine niet eert ...', over het grote belang van de zeer kleine organismen. De entree kost vijf euro; leden kregen twee euro korting.

Als natuurliefhebbers genieten veel mensen met volle teugen van alles in de natuur: 'wat leeft en beweegt, wat groeit en bloeit (en wat altijd weer boeit'. Heel wat mensen genieten vooral van groot: bomen, herten enzovoorts. Meestal realiseren we ons niet dat we slechts minder dan een procent van alle levende wezens op aarde met het blote oog en een loepje kunnen zien. En toch zou al dat zichtbare moois niet kunnen bestaan zonder die onzichtbare 99 procent. Ere wie ere toekomt! Daarbij gaat het om virussen, bacteriƫn en archaea, schimmels en heel veel zeer kleine eencelligen en ongewervelde dieren.
Atze Oskamp was lang leraar biologie. Hij was mede-auteur van een bekende serie schoolboeken voor het voortgezet onderwijs. Hij komt op woensdag 11 december in Den Diek in Lichtenvoorde een presentatie geven. In zijn lezing staan de kleintjes centraal, hun leefwijze en hun rol in alle biotopen. En ook het belang of het gevaar ervan voor mensen. Inlichtingen bij Ton Reerink tel. 0649938223.