Sven Hammond. Foto: Hans-Peter van Velthoven
Sven Hammond. Foto: Hans-Peter van Velthoven Foto:

Sven Hammond bij LSAmusic

AALTEN - LSAmusic heeft op zondag 1 december een gelauwerde band gestrikt voor een optreden in Oerkroeg Schiller in Aalten: Sven Hammond treedt er op, een band die al twaalf jaar een begrip is in het internationale live-circuit en al verscheidene nominaties in de wacht sleepte voor albums.

Sven Hammond is een band die zich blijft vernieuwen en ontwikkelen. Maar constante factor is de altijd bedwelmend lekkere Hammond orgel-sound van opperbaas Sven Figee. Anno 2019 is Sven Hammond een oerdegelijke band, maar nog altijd wars van trends en conventies. Rock, soul, blues, het klinkt altijd vertrouwd maar verveelt nooit. De band gaat terug naar de oorsprong en stelt echtheid en pure emotie centraal.
Muzikant, producent en oprichter van Sven Hammond, Sven Figee, studeerde jazzpiano aan het Conservatorium van Rotterdam. Na zijn afstuderen begon hij als sideman bij singer-songwriter Marcel de Groot. In 1998/1999 toerde hij met rockdiva Anouk door Europa.
In 2006 richt hij zijn eigen groep 'Sven Hammond Soul' op. Samen met drummer Joost Kroon en bassist Glenn Gaddum speelt hij stomende sixties en seventies grooves met zijn orgel als kenmerkende sound. Inspiratiebronnen zijn Jimmy McGriff, Jimmy Smith en Jimi Hendrix. In 2006 verschijnt de live-cd The Marmalade Sessions, die vijf jaar later genomineerd werd voor de Edison Jazzism Award (publieksprijs). In 2013 verschijnt het album The Apple Fields dat genomineerd wordt voor de publieks-Edison - beste album pop.
Voor de cd The Usual Suspects (januari 2014) schakelt de band de hulp in van de Britse producer Tony Platt (bekend van AD/DC, Bob Marley en Buddy Guy). Inmiddels heet de band kortweg Sven Hammond en na zeven jaar toeren en drie studio -albums met zanger Ivan Peroti is de microfoon nu in handen genomen door de sprankelende Jared Grant. Tim Eijmaal (gitaar), Joost Kroon (drums) en Glenn Gaddum Jr (bas) completeren de band.
De band gaf concerten in tal van landen waaronder Spanje, Zwitserland, Duitsland en Sloveniƫ. Sven Hammond stond op grote podia als Bospop, North Sea Jazz, de Zwarte Cross en natuurlijk een prachtig tv-concert vanaf de Uitmarkt in Amsterdam. In oktober gaven ze nog een live-concert bij Rockpalast (WDR). En op 1 december dus 'gewoon' bij LSAmusic.
Video-opnamen van het optreden van de band zijn op internet te vinden bij Rockpalast en bij Youtube.
Het concert bij Schiller begint om 15 uur. Voorverkoopkaarten zijn uitverkocht, maar LSAmusic-donateurs en -sponsoren hebben uiteraard gratis toegang. Toegang uitsluitend met een geldig e-ticket of LSAmusic donateurspas.