Samen aan de slag met beukenbomen planten in het Loohuisbos. Foto: Laurence Delderfield
Samen aan de slag met beukenbomen planten in het Loohuisbos. Foto: Laurence Delderfield Foto:

Samen aan de slag-dag in Loohuisbos

AALTEN - Na verschillende momenten van uitleg van de boswachters over de uitgevoerde werkzaamheden in Loohuisbos, staat er nu een speciale 'samen aan de slag-dag' gepland. Wie zich betrokken voelt bij dit natuurgebiedje en het leuk vindt om samen met de boswachter in de natuur aan de slag te gaan, is zaterdagochtend 9 november van harte welkom. Op deze ochtend worden zo'n 250 jonge beuken geplant. Aanmelden via de site www.nm.nl/achterhoek.

Op verschillende momenten zijn boswachters in gesprek gegaan met betrokkenen en is er uitleg gegeven over de uitgevoerde werkzaamheden. Hierbij gaven meerdere aanwezigen aan zelf ook meer voor Loohuis te willen betekenen. Vandaar dat de boswachters een werkochtend op 9 november in dit gebied organiseren. Voor gereedschap en koffie wordt gezorgd.

Groot onderhoud
Het veelzijdige natuurgebiedje Loohuis is vorige winter onder handen genomen door de boswachters. Bij dit groot onderhoud zijn vooral Amerikaanse eiken en grove dennen weggehaald. Deze bomen horen hier van nature niet thuis. Bovendien verdrijven ze andere soorten en zorgen voor minder diversiteit. Ze behoren om die reden tot de invasieve exoten. Daarnaast is veel dood hout verwijderd dat boven de paden een gevaar vormde voor de bezoekers in het bos. Het planten van beuken, vooral om nieuwe opslag van Amerikaanse eik te voorkomen, is het sluitstuk van het groot onderhoud.

Loohuis is een leuk, aantrekkelijk, mooi natuurgebied op steenworp afstand van Aalten. Vele bewoners komen hier regelmatig. De mooie afwisseling van oude dennen, een ven, bouwland en wallen zorgt dat vele vogels als de boomklever, grote bonte en groene specht zich hier thuis voelen. De relatie tussen het Loohuis, Aalten en Natuurmonumenten heeft al een lange geschiedenis. Nadat in 1927 het gebied werd aangekocht door de Vereniging 'Aaltens Belang' om het bos te behouden, werd het bezit later aangeboden aan Natuurmonumenten zodat het gebied werd veiliggesteld. Zo beheert Natuurmonumenten het gebied al zo'n negentig jaar.