Ook de reactietest maakt deel uit van de rijvaardigheidstest. Foto: Lydia ter Welle
Ook de reactietest maakt deel uit van de rijvaardigheidstest. Foto: Lydia ter Welle

Rijvaardigheidsrit voor vijftigplussers gaat op herhaling

AALTEN/DINXPERLO - Veilig Verkeer Nederland afdeling Aalten/Dinxperlo houdt op donderdag 28 november een opnieuw een rijvaardigheidsrit voor vijftigplussers. Voorzitter Jan Hofman: "Omdat er voor onze vorige opfriscursusdag in oktober dusdanig veel belangstelling was dat we een groot aantal mensen moesten teleurstellen, hebben we besloten een extra cursusdag te houden, en wel donderdag 28 november."

Oudere mensen hebben vaak al vele jaren een rijbewijs en zijn door ervaring geroutineerde automobilisten met een eigen rijstijl geworden. Vaak met kleine ingeslopen foutjes. Voeg daarbij, dat het verkeer is veranderd: het is drukker dan ooit tevoren op de weg. Vele kruispunten zijn ingewikkelder geworden. Verkeersregels zijn veranderd en er zijn nieuwe regels bijgekomen. Alles gaat ook meer gehaast en jachtiger.

Mensen veranderen zelf ook: al is men nog zo vitaal, lichaamsfuncties gaan ongemerkt achteruit. Dat is een normale zaak en daar hoeft men niet wakker van te liggen. Het gaat erom dat men zich ervan bewust is en er rekening mee houdt.

Het kan nooit kwaad de rijvaardigheid eens te laten beoordelen door daarvoor speciaal opgeleide instructeurs. Dat vindt ook het samenwerkingsverband BROEM: Breed overleg Ouderen En Mobiliteit van de ANWB, de Bovag en Veilig Verkeer Nederland(VVN). Daarom bevelen zij een opfriscursus van harte aan.

Rijbewijs komt

niet in gevaar


VVN afdeling Aalten/Dinxperlo houdt dus opnieuw zo'n opfriscursus annex rijvaardigheidsrit op donderdag 28 november. Belangrijk is: het is géén examen en het rijbewijs komt niet in gevaar.

Onderdelen
De cursus bestaat uit een aantal onderdelen.
- Voorlichting over de nieuwe verkeersregels: elk jaar komen er nieuwe verkeersregels bij. Daarom wordt in deze cursus aan het hand van verkeersbeelden ongeveer een uur besteed aan de verkeersregels in het algemeen en de nieuwe regels in het bijzonder.
- Het testen van de ogen: goed zien wat er op de weg allemaal gebeurt is in het verkeer heel belangrijk. Daarom worden tijdens de cursus door een officiële opticien de ogen getest en krijgt men eventueel een advies hoe men het zicht kan (laten) verbeteren.
- Het testen van de reactiesnelheid: tijdig kunnen reageren op voorkomende verkeerssituaties is voor de veiligheid op de weg van groot belang. En daarom test een vertegenwoordiger van Veilig Verkeer Nederland de reactiesnelheid. Hij geeft tegelijk advies hoe iemand met de gemeten reactiesnelheid veilig aan het verkeer kan blijven deelnemen.
- Een rit door de omgeving in uw eigen auto: met de eigen auto maakt men onder begeleiding van een officiële rij-instructeur een rit door Aalten en omgeving. Hierbij let de instructeur op het rijgedrag, de plaats op de weg, het nemen van rotondes, kortom alles wat nodig is om veilig te kunnen rijden.
- Nabespreking van de rit: na afloop van de rit bespreekt de rij-instructeur met de deelnemer wat hij vond van het rijden. Vaak krijgt men hele nuttige tips die het veilig rijden ten goede komen.

Gratis
Deze opfriscursus vindt plaats op donderdag 28 november bij 't Noorden aan de Lichtenvoordsestraatweg 44 in Aalten en duurt van 8.30 uur tot 12.15 uur. Er kunnen maximaal 30 mensen aan de cursus deelnemen.

Aanmelden
Aan deze opfriscursus zijn geen kosten verbonden. De deelnemers krijgen twee consumpties aangeboden. Voor meer informatie en aanmelding kan men terecht bij secretaris E. ten Broeke. Na opgave krijgt men de nodige verdere informatie.


info@eddytenbroeke.nl