Geen hulp voor Ab van der Geest en de andere medewerkers van Bredevoorts Nieuws. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Geen hulp voor Ab van der Geest en de andere medewerkers van Bredevoorts Nieuws. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Bredevoorts Nieuws houdt na ruim 31 jaar op te bestaan

Te weinig vrijwilligers om het blad te kunnen blijven maken

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Op dinsdag 22 oktober verscheen het laatste nummer van Bredevoorts Nieuws. Hiermee komt abrupt een einde aan het blad, dat eens in de twee weken verscheen. Het startte in 1987 als een middenstandsblaadje met veel advertenties. Tussen de reclameboodschappen stonden al wel enkele artikelen, maar pas na enige tijd werd Bredevoorts Nieuws een blad waarin op neutrale wijze aandacht aan de gebeurtenissen in het stadje werd besteed. In een artikel in deze krant gaf Ab van der Geest, die al tien jaar de eindredactie verzorgt, in september al aan dat hij graag het werk aan een ander wil overdragen. Dat is niet gelukt. Ook oproepen in het Bredevoorts Nieuws hebben niet geleid tot mensen, die de redactie willen komen versterken. Daarom heeft het bestuur van de Stichting Beheer Bredevoorts Nieuws nu besloten met het blad te stoppen.

'Onvoldoende draagkracht'
Bredevoorts Nieuws verscheen in een oplage van 1700 exemplaren en werd huis aan huis bezorgd in Bredevoort, Hollenberg, 't Klooster en in delen van Barlo en de Winterswijkse buurtschappen Corle en Miste. Ab van der Geest, die de afgelopen tien jaar de drijvende kracht was achter Bredevoorts Nieuws was in het gesprek met deze krant al bezorgd over de toekomst van het nieuwsblad. Hij gaf toen al aan dat het lastig is om nieuwe vrijwilligers te vinden.

Herhaaldelijke oproepen hebben ook daarna geen resultaat gehad. "Dat vinden wij allemaal zeer spijtig, maar klaarblijkelijk is er onvoldoende draagkracht in Bredevoort om dit te blijven uitgeven", schrijft het bestuur in het voorwoord van het laatste Bredevoorts Nieuws. "Het is al die ruim 30 jaar gelukt om met heel veel vrijwilligers steeds maar weer voldoende artikelen en foto's te vergaren, reportages te maken van evenementen, sportuitslagen verzamelen, de adverteerders benaderen, de krant klaar te maken voor de drukkerij en de distributie van ons aller nieuwsblad te regelen."

Minder adverteerders
Niet alleen het gebrek aan vrijwilligers zorgt voor het einde van Bredevoorts Nieuws. Er waren ook financiële zorgen. Zoals overal bij kranten liepen de inkomsten via advertenties terug. Ook omdat er steeds minder middenstanders en bedrijven in Bredevoort waren. Daarom ontstond al in 2010 de noodzaak om de lezers om een vrijwillige bijdrage te vragen.

"Een deel van de lezers zag die noodzaak in en hebben vanaf 2010 jaarlijks een bijdrage geleverd. Daardoor konden wij de afgelopen jaren Bredevoorts Nieuws blijven uitgeven." Het aantal vaste adverteerders is echter verder terug gelopen. Gelukkig was er een vaste kern van adverteerders, 'die ons zeer trouw is gebleven'. Zonder hun steun had het blad waarschijnlijk al eerder moeten stoppen. Het blad is al die jaren in Bredevoort en ruime omgeving gewaardeerd.

Speciale pagina voor nieuws uit Bredevoort
Helaas stopt het Bredevoorts Nieuws met berichten en aankondigingen over gebeurtenissen in Bredevoort. In het Aaltens Nieuws (dat vanaf 1 november Aalten Vooruit zal heten) kreeg nieuws uit Bredevoort al regelmatig een plek. Nu het Bredevoorts Nieuws wegvalt zal er elke week een speciale Bredevoortpagina in deze krant komen. De medewerkers van het Aaltens Nieuws letten uiteraard zelf op welke berichten daarvoor in aanmerking komen. Wij maken echter ook graag gebruik van de lezers in Bredevoort. Heeft u tips of nieuws geef het dan vooral door via redactie@aaltensnieuws.nl, en vanaf volgende week aan redactie@aaltenvooruit.nl.