De moderator/presentator Anke Sitter tijdens de bijeenkomst in de Koppelkerk. Foto: PR
De moderator/presentator Anke Sitter tijdens de bijeenkomst in de Koppelkerk. Foto: PR Foto:

Koplopers circulaire economie in Koppelkerk

BREDEVOORT - "Wie denken wij wel dat we zijn. Waar haalt mij generatie het lef vandaan?" "Mijn generatie is asociaal. Per minuut worden 40 voetbalvelden hout gekapt. Twee procent wordt gebruikt voor de bouw. De rest wordt verbrand om soja te verbouwen. Die als veevoer geëxporteerd wordt. Van 8 kg (voedzame) soja wordt 1 kg vlees gemaakt." "Weet u hoeveel grondstoffen uw mobieltje kost? 500 kg! En we gooien het na 3 jaar weg. Beton is de grootste CO2-vervuiler in de bouw. Toch gebruiken we het in 80 procent van de gevallen. Dit moet echt radicaal anders." Dat waren de opmerkelijk woorden van René Plaggenburg, directeur van Dusseldorp Sloop en Infra uit Lichtenvoorde. Zijn presentatie was onderdeel van de Meet Up Circulaire economie in de Koppelkerk, vrijplaats voor kunst en cultuur, in Bredevoort op vrijdag 6 september.

Zijn bedrijf is bezig het radicaal anders te doen. Volgens Rene Plaggenburg moet het roer om: "Kijk bij ontwerpen van producten, gebouwen en omgeving naar waardebehoud voor producthergebruik; hergebruik onderdelen; hergebruik grondstoffen. Pas 'zuivere materialen' toe - dus geen composieten. Ontwerp en produceer met oog op demonteren en scheiden aan de bron (schroeven in plaats van lijmen en kitten, tochtprofielen in plaats van isolatieschuim, et cetera. Geen schadelijke stoffen bij productie, gebruik en verwerking."
Maar moet ook de mens om. Meer vanuit keten benaderen (samenwerken naar doel) en durf kennis te halen daar waar het zit én te delen. In zijn uitgebreide presentatie kwamen verrassende voorbeelden langs: In Kerkrade bijvoorbeeld worden flat-units gesloopt en als unit (casco) weer gebruikt als kleine mantelzorgwoningen. Er is een zogenaamde 'stabilizer' ontwikkeld uit honderd procent natuurlijke materialen. Samen met elf bedrijven (dat moeten er meer worden) is er een soort reststoffenbeurs (app) opgezet als online circulaire marktplaats.