Dementievoorlichting van Figulus bij Jumbo, met de inzet van een actrice. Foto: Frank Vinkenvleugel
Dementievoorlichting van Figulus bij Jumbo, met de inzet van een actrice. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Winkelend publiek staat stil bij dementie

DINXPERLO - Afgelopen donderdag en zaterdag, tijdens de weekmarkt in Aalten en in supermarkt Jumbo in Dinxperlo, werd het publiek geconfronteerd met dementie. De werkgroep dementievriendelijke gemeente Aalten had op beide dagen en locaties een acteur van Ervarea ingezet die een cliënt naspeelde met de ziekte dementie. De Aaltenaren kregen acteur Jan van den Hammen voor hun neus en de mensen uit Dinxperlo actrice Linde Löbert. Het was hartverwarmend om te merken met hoeveel geduld het gros van het publiek met mensen met dementie omgaat binnen de gemeente. Slechts een enkeling die de acteur en/of actrice negeerde.

Na telkens tussenkomst van een lid van de werkgroep dementievriendelijke gemeente Aalten werd het verraste publiek gerustgesteld en kreeg uitleg dat het slechts om een acteur ging. De werkgroepleden kregen nadien toch wel veel vragen `hoe om te gaan met iemand die aan dementie lijdt`. Op elke locatie stond tevens een stand om extra informatie te verkrijgen.
Een op de vijf Nederlanders krijgt volgens de huidige prognoses de ziekte dementie of een vorm daarvan. De kans dat iemand in het openbaar een persoon met dementie tegenkomt wordt steeds groter. Van belang is dat iedereen weet wat dementie inhoudt en hoe hier op te reageren. Dit geldt zowel voor het publiek maar ook zeker voor personeel van winkels en marktkooplui. Publiek kan een minicursus doen via de website www.zienis1.nl waar ook landelijk via onder meer tv-spotjes aandacht aan wordt besteed.
Een geslaagde actie die veel mensen weer wat bewuster heeft gemaakt. Voor meer info check www.aalten.nl/dementie en www.alzheimer-nederland.nl.

Dementievoorlichting van Figulus bij Jumbo; hulp aan actrice bij de flessenautomaat. Foto: Frank Vinkenvleugel