Voormalig spoorwegpand begint vrijdag aan nieuwe bestemming

AALTEN - Negen jaar stond het leeg. Maar nu is het oude stationspand in Aalten klaar voor de toekomst. Na maanden van bedrijvigheid met bussen verf, steigers, open deuren en ramen en vereende krachten kan Mariëlla Miraglia, initiatiefnemer en oprichter van Stationshuis Fatta! en eerder grondlegger van Stichting Muna Concepts op vrijdag 13 september officieel de deuren openen. .

Met veel creatieve inzet en ideeën kreeg het pand een nieuwe bestemming. Een gebouw waarin kan worden gewerkt, genetwerkt, ontspannen, gekookt. Voor jongeren en talenten, mensen die een eigen plek zoeken om iets te Doen voor en door mekaar. In Stationshuis Fatta! is ruimte voor activiteiten, bijeenkomsten, workshops, vieringen, werk en creatieve uitingen. Niet alleen voorgesteld door Fatta! maar ook door en voor bewoners en betrokkenen.
Vrijdag ziet bij de officiële opening wethouder Ted Kok, die een oproep deed om het station nieuw leven in te blazen met een maatschappelijk initiatief, zijn wens in vervulling gaan. Van 16.00 tot 18.00 uur is er een besloten bijeenkomst met samenwerkingspartners en genodigden. Zaterdag 14 en zondag 15 september tijdens de nationale Open Monumentendagen is ook het publiek tussen 12.00 en 16.00 welkom om in Stationshuis Fatta! terug te duiken in de tijd. Zij kunnen de sfeer van vroeger proeven maar ook zien hoe het GOLS-bouwpand uit 1884 omgetoverd is voor hergebruik dat past in deze tijd en de toekomst.
Voor de open dagen zijn verscheidene activiteiten georganiseerd. Er is een expositie ingericht met foto's en informatie over het station en bewoners uit het verleden. "Zo is bijvoorbeeld ook het gezin van de voormalige stationschef langsgekomen, dat vroeger bovenin het station heeft gewoond. Zij zijn meteen allemaal 'Vrienden van het Stationshuis' geworden en doken thuis hun archief in om foto's toe te sturen van hoe het vroeger was. Hartverwarmend is dat", aldus Mariëlla Miraglia. Verder kan de bezoeker in gezelschap van diverse muzikale klanken de befaamde Italiaanse cappuccino komen proeven en genieten van huisgemaakte koeken in de koffiesalon.

Erfgoedprijs
De Initiatiefnemer en oprichter krijgt mogelijk op 14 september ook uit andere hoek eer voor haar ideeën en haar werk. Met het project Stationshuis Fatta! is Miraglia genomineerd voor de Erfgoedprijs, die op zaterdag 14 september zal worden uitgereikt.
Om het project van de grond te krijgen heeft zij de afgelopen tijd vele gesprekken gevoerd met gemeente, provincie, bewoners, betrokkenen en adviseurs. "Er komt veel bij kijken en het is meestal gewoon keihard buffelen", aldus Mariëlla. "Er zijn echt wel momenten geweest, dat we met onze handen in het haar zaten, bijvoorbeeld toen het riool ontspoorde. Maar daartegenover stonden weer zoveel bijzondere contacten, bijeenkomsten, bedrijven en hulpkrachten die wilden bijdragen. Daardoor konden wij ook weer steeds moed halen uit creatieve oplossingen en doorzetten om dit te realiseren. Vertrouwen houden en verbinden is de magische gedachte van de wens", zegt Mariëlla. En zo kwam er op een of andere manier altijd wel weer een Aaltenaar, van jong tot wat ouder, opduiken die te hulp schoot en mee wilde doen. Dan merk je dat het initiatief wordt omarmd en dat er behoefte is het station te benutten en iets voor elkaar te kunnen betekenen.

HUB
Stationshuis Fatta! ziet zichzelf nu als dé Achterhoekse HUB, de thuis- en krachtplek waar inloop, ontmoeting en ontwikkeling tot stand komt in een huiselijke sfeer. De ontwikkeling van mogelijkheden voor creativiteit en gastvrijheid staan hoog in vaandel. Zo kan er gewerkt worden op zeven flex-plekken, die met of zonder abonnement kunnen worden gehuurd. En wie iets te vieren heeft kan gezellig terecht voor koffie/thee, ontbijt of lunch.
Meer informatie op de website, op Facebook en Instagram.

www.stationshuisfatta.nl