Foto: Nationaal Onderduikmuseum, foto J.H. Bennink, Aalten
Foto: Nationaal Onderduikmuseum, foto J.H. Bennink, Aalten Foto:

Expositie Razzia op de kerken in Aalten

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - Van vrijdag 6 september tot en met 23 februari is er een expositie in het Nationaal Onderduikmuseum. Het onderwerp van de expositie is de razzia op de kerken in Aalten, die op zondag 20 januari 1944 plaatsvond. Niet alleen door voorwerpen, foto's en verhalen, maar ook door kunstwerken, ook van mensen die slachtoffer waren van de razzia, wordt de ingrijpende gebeurtenis in beeld gebracht.

Gerrit Godschalk – ook slachtoffer - was een veelzijdig kunstenaar; hij maakte aquarellen, etsen, tekeningen en olieverfschilderijen. Indien mogelijk wordt ook werk van hem getoond.
Nationaal Onderduikmuseum bereidt binnen het kader van de expositie een reeks lezingen voor in de expositieperiode, die worden georganiseerd in overleg met het Beraad van Kerken, NIOD, Kamp Amersfoort, het Oranjehotel, vluchtelingenorganisaties, Amnesty International en andere organisaties. In ieder geval stelt men zich voor dat er daarbij aandacht besteed wordt aan de hedendaagse situatie van vervolgden en hoe daarmee om te gaan. Nationaal Onderduikmuseum stelt hierbij bijvoorbeeld de volgende vraag voorop: kunnen wij - bijna 75 jaar later in een tijd van secularisatie - dezelfde moed en overtuiging opbrengen, die de mensen destijds in hun geloofsovertuiging hadden om de vervolgden te beschermen en hen een schuilplaats te bieden?