De speciaal voor de cross gebouwde auto's lijken niet meer op een 'straatauto'. Foto: Bart Demkes
De speciaal voor de cross gebouwde auto's lijken niet meer op een 'straatauto'. Foto: Bart Demkes Foto:

Autocross in Aalten

AALTEN - Op zaterdag 17 en zondag 18 augustus vindt de autocross in Aalten plaats. De stichting Sportevenementen Aalten (SSA) organiseert dit evenement dat plaatsvindt aan de Veldweg. Nieuw is dit jaar de avondcross op zaterdag.

Deze avondcross duurt een uur en hierbij starten dertig deelnemers tegelijk. De winnaar is degene met heeft het hoogste aantal afgelegde ronden. Spectaculair zijn daarbij de noodzakelijk pitstops, nodig voor het bijtanken en het eventueel wisselen van rijder. De aanvang is op zaterdagavond rond 19.00 uur. Ingang is aan de Veldweg, de toegang voor deze avond is gratis, evenals het parkeren.

Op zondag 18 augustus volgen dan de autocrosswedstrijden meetellend voor het RAMO kampioenschap. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar is dit jaar ook weer een wedstrijd met mini-buggies die speciaal hiervoor zijn gebouwd, vanwege de veiligheid. De snelheid is beperkt, maar van alle deelnemers wel gelijkwaardig en dit levert leuke wedstrijden op.

Uiteraard blijven ook de andere acht verschillende klassen interessant voor deelnemers en publiek. Het begint met de 1300cc standaard auto's voor de junioren van 12 tot en met 18 jaar. Daarnaast is er de regioklasse, divisie V met grotendeels standaardauto`s met voorwielaandrijving en een motorinhoud tot 2000cc. De tourwagens zijn in principe straatauto's waarbij de carrosserie nagenoeg standaard is, echter de techniek is vrij, dit houdt dat hier turbomotoren met vermogens tot meer dan 500PK zijn toegestaan. De keverklasse bestaat al jaren in ongewijzigde vorm met de beroemde verlaagde VW kevers met maximaal een 2400cc-motor.
In deze klasse rijden ook de Juniorbuggies. In de sprintklassen zijn er twee groepen, de 1600cc-klasse met motoren tot 1600cc en de combiklasse met onbeperkte cilinderinhoud en turbo`s. Dit zijn auto's die speciaal zijn gebouwd voor de autocross en dus geen enkele gelijkenis met een straatauto vertonen. Als extra klasse is er een groep plaatselijke rijders, bedoeld voor mensen uit de directe omgeving die alleen in Aalten deelnemen. Alle deelnemers hebben een licentie van de KNAF. Naast het aanschouwen van de wedstrijden is er ook de mogelijkheid om de zeer uiteenlopende technieken van de voertuigen te bekijken in het rennerskwartier. De wedstrijden beginnen op 18 augustus om ca. 11.00 uur, de ingang is gelegen aan de Veldweg en de route wordt duidelijk aangegeven.

De Stichting Sportevenementen Aalten heeft in totaal 30 actieve leden die aan nationale en internationale wedstrijden deelnemen. Daarmee behoort de SSA tot de grotere organisaties in de regio met een rijke historie. Al meer dan 50 jaar wordt de autocross in Aalten georganiseerd. In deze 50 jaar is de autocross veranderd van een middagje met oude auto's rondjes rijden op een weiland tot een professionele sport waar grote bedragen in omgaan en hoge eisen worden gesteld aan organisatie en deelnemers. De professionalisering heeft wel tot gevolg dat de eisen met name op het gebied van veiligheid steeds hoger worden en dit voor een relatief kleine organisatie als de SSA veel kosten en voorbereidend werk met zich meebrengt. Dit houdt in dat SSA afhankelijk is van sponsoren, grondeigenaar en vele vrijwilligers. De SSA is er trots op ook dit weer volop op hen te kunnen rekenen.


www.autocrossaalten.nl

Er is ook een klasse met 'gewone' straatauto's. Foto: Bart Demkes