Afbeelding

Will you come over?

Marleen neemt Spaanse Jaime mee naar de Zwarte Cross

'Olaaaa!', het blije gezicht van Spaanse Jaime komt op me aflopen. "Welcome to Aalten!", reageer ik met drie zoenen terug als hij het spoor over komt lopen. Het is tijd om mijn tweede gast te verwelkomen voor mijn project 'Will you come over?'. Door reizigers uit te nodigen, krijg ik het gevoel zelf weer even op reis te zijn geweest. Het ontmoeten van nieuwe mensen vind ik namelijk het leukste aan reizen.

Tekst en foto's: Marleen Hoftijzer

'Trinnggg', de telefoon gaat over. Met Tante Rikie hoor ik aan de andere kant van de lijn. "Moi Rikie, bunt er ook buutenlanders welkom op de cross?" vraag ik nieuwsgierig. "Tuurlijk Marleen, ik verwelkom geerne ow internationale vrienden."

Jaime en ik zitten samen op de fiets. Niet veel later kan hij bijna niet geloven wat hij ziet. Gigantische tenten gevuld mensen op klompen die hun kroost aan de hand meetrekken. Zo'n groot festival heeft hij nog nooit gezien. Eenmaal binnen, lopen we direct door naar de motorcross. De zijspanklasse start net en de motoren vliegen de zandheuvels over.
Jaime kan niet stoppen met foto's maken.

Een half uur later rollen we door naar het theater, springen van links naar rechts tijdens het optreden van de Snollebollekes en stappen misselijk uit de attractie genaamd 'Protekt'. Die draaimolen waarbij je bijna over de kop gaat, zeg maar.

Midden op de middag is het tijd voor wat culturele educatie. Het gezegde 'neuken in de keuken' kende Jaime al, dus ik leer hem 'gaoj met brommers kieken?' en ik stuur hem op de vrouwen af. Hij heeft geen idee wat het betekent. De eerste meid begrijpt er niks van. Een Rotterdamse blijkt achteraf. De tweede vrouw kan er wel om lachen en trekt hem aan de arm mee. Jaime kijkt me verward aan. "What did I say?", roept hij na en ik ren er met mijn camera achteraan. Snel leg ik deze Achterhoekse versiertruc aan hem uit. Jaime moet er hard om lachen en vindt het de beste openingszin ooit!

Tot diep in de nacht feesten we door en eindigen met een broodje frikandel. Daar kan toch geen Spaanse paella tegenop, lacht Jaime. Dat we zo'n gezellig feest neer kunnen zetten in de Achterhoek, daar kan Spanje nog een lesje van leren. "You don't have to visit Amsterdam. This is the place to be in the Netherlands!" En zo is het maar net.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding