De waterzuivering in Dinxperlo. Foto: PR
De waterzuivering in Dinxperlo. Foto: PR Foto:

Zomerprogramma PP voor iedereen toegankelijk

AALTEN/DINXPERLO - De Progressieve Partij zit ondanks het reces deze zomer niet stil. Ze blijft aandacht vragen voor ontwikkelingen en uitdagingen in de lokale politiek. Maar deze zomer op een wat luchtige manier. Met zogenaamde terrasavonden en fietsexcursies. Zo willen de progressieven belangrijke onderwerpen illustreren voor thuisblijvers en vakantiegangers. Het programma is niet politiek van aard; iedereen is welkom. De bestemming is grotendeels Dinxperlo. De activiteiten vinden meestal plaats op de woensdagavond. Met één uitzondering: de excursie naar de waterzuivering in Dinxperlo op vrijdag 16 augustus.

De terrasavond op woensdag 24 juli begint om 20.30 uur bij Schiller in Aalten. Er is geen speciaal thema, maar PP wil wel even vooruitkijken naar het nieuwe politieke jaar. Welke onderwerpen moeten daar aan de orde komen. Toegang en en een kop koffie of thee gratis, overige drankjes eigen rekening.

Op woensdag 31 juli is er een terrasavond met de cultuurverbinders (zie het artikel daarover elders in deze krant) Dilsoz en Ghaidaa, bij het Kulturhus in Dinxperlo. Deelnemers kunnen vanaf de Markt in Aalten mee fietsen via De Heurne en enkele fietspaden van de Stichting 't Olde Karrespoor (Kerkpad) naar het Kulturhus Dinxperlo. Rond 21.15 uur fietst men weer terug naar de Markt in Aalten. Mensen uit Dinxperlo en omgeving kunnen uiteraard om 20.00 uur aansluiten bij het Kulturhus, Terborgseweg, Dinxperlo.

Woensdag 7 augustus is er een avond bij het Grenslandmuseum Dinxperlo. Deelnemers kunnen om 19.00 uur vanaf de Markt in Aalten meefietsen langs grensstenen en de 'greune grenze' naar Dinxperlo. Daar krijgt men een kort overzicht van de geschiedenis van de grens. Daarna komt een van de Grenzhoppers vertellen over kansen en uitdagingen van grensoverschrijdende samenwerking. Rond 21.30 uur fietst men weer terug naar de Markt in Aalten langs de normale route. Mensen uit Dinxperlo en omgeving kunnen uiteraard aansluiten om 20.00 uur bij het Grenslandmuseum, Markt 3, Dinxperlo.

Op een afwijkende dag, namelijk vrijdag 16 augustus, is er een excursie naar de Waterzuivering en het Waterpark in Dinxperlo. Deelnemers worden om 16.00 uur ontvangen bij de RWZI (Rioolwaterzuiveringsinstallatie) in Dinxperlo voor een excursie. Vandaar dat men al om 15.00 uur wegfietst vanaf de Markt te Aalten en via Suderwick de RWZI benaderen. Daarna neemt men een kijkje bij het aangrenzende waterpark Brüggenhütte en fietst men via de markt in Dinxperlo of de ijssalon in Suderwick weer terug naar Aalten. De Nereda®-installatie bevindt zich naast de plek waar in 1970 de eerste rioolwaterzuiveringsinstallatie in Dinxperlo werd opgericht. De nieuwe zuiveringsinstallatie neemt slechts de helft van het oppervlak van de vorige zuivering in beslag, verbruikt 75 procent van het vermogen dat nodig is voor traditionele installaties en vereist zeer weinig chemicaliën. Bovendien produceert het Nereda® alginaat, een nuttig bijproduct dat als waardevolle grondstof voor de papierfabricage, textielindustrie en landbouw kan dienen.
Mensen uit Dinxperlo en omgeving kunnen uiteraard aansluiten om 16.00 uur bij RWZI Dinxperlo, Anholtseweg 46, Dinxperlo.

Op woensdag 21 augustus, vertrekt men 19.00 uur vanaf de Markt in Aalten naar een nog niet bekende locatie met bijenkasten. De bij staat volop in de belangstelling. Er zijn veel acties om de bij te behouden. Dat betekent geen gif spuiten en meer biodiversiteit. Over het belang van de bijen en hoe zij werken krijgen we uitleg van de heren Ben Vreman en Gerard te Hennepe van de afdeling Aalten van de Ned. Bijenhoudersvereniging. De regionaal ambassadeur Biodiversiteit Bijen Cor Burger zal het grote belang van meer biodiversiteit toelichten.

Het zomer- en excursieprogramma is nadrukkelijk geen politieke activiteit, staat open voor iedereen. Het wordt op prijs gesteld als deelnemers zich minimaal een dag van te voren aanmelden via redactie@progressieve-partij.nl. Bij sommige excursies is het maximum-aantal deelnemers dertig. Wie zich aanmeldt krijgt bericht, als zijn aanmelding het aantal boven de dertig brengt. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden. Op de meeste locaties wordt gratis koffie/thee geserveerd, eventuele andere drankjes zijn voor eigen rekening.
Bij slecht weer wordt de fietstocht afgelast; men kan dan op eigen gelegenheid naar de locatie komen. Dat wordt een uur voor vertrek beslist en bekendgemaakt via op Facebook: Progressieve Partij Aalten-Dinxperlo of twitter @PP_Aalten.