Jos Wessels van het project en boek Bezield Erfgoed. Foto: PR
Jos Wessels van het project en boek Bezield Erfgoed. Foto: PR

Vijf kandidaten voor Erfgoedprijs

AALTEN/DINXPERLO/BREDEVOORT - Op zaterdag 14 september reikt het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Aalten de Erfgoedprijs uit, dit gebeurt elk jaar. Dit jaar vindt het plaats tijdens de opening van de Open Monumentendag in de Koppelkerk in Bredevoort. Er worden dit jaar tijdens de Open Monumentendag vijf voorgedragen kandidaten in het zonnetje gezet.

De vijf voorgedragen kandidaten zijn:
• De Klepperklumpkes van 't Walfort, vieren in 2019 hun 65-jarig bestaan met dansfolklore in kleding uit 1900.
• Jos Wessels, schrijver van diverse boeken en onderzoeker van erfgoed, met in 2019 publicatie boek Bezield Erfgoed over monumenten en straatnaamgeving in de gemeente Aalten.
• Gerestaureerde gemeentelijke monumenten Tretfordterrein Dinxperlo, in opdracht van Bribus Groep B.V., momenteel in gebruik door Beatrixhal, Schutterij en als ontvangstruimte.
• Martie te Brake, op 9 juni 2019 40 jaar gediplomeerd vrijwillig molenaar, met grote inzet voor de molens in de gemeente Aalten.
• Stationsgebouw Aalten, waar Stationskoffiehuis Fatta wordt gerealiseerd voor koffie, ontmoeting en ontwikkeling, door initiatiefneemster Mariëlla Miraglia in samenwerking met partners en met een leertraject.

Prijs
Eén van de vijf voorgedragen kandidaten mag de Erfgoedprijs in ontvangst nemen. De prijs bestaat uit een bedrag van 250 euro en een passend cadeau ter waarde van 350 euro. Met het toekennen van de prijs wil het college haar waardering uitspreken voor het behoud en de wijze van herstel van waardevolle oude panden of objecten, maar ook voor het onder de aandacht brengen van het erfgoed in de gemeente. In 2018 ging de prijs naar Hans de Beukelaer van Uitgeverij Fagus.

Voorwaarden
De Erfgoedprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een natuurlijk- of rechtspersoon, die op eigen initiatief met veel inzet en/of financiële inbreng, een bouwwerk met historische waarde heeft gerestaureerd of heeft laten restaureren. Ook het plegen van groot achterstallig onderhoud, waardoor dreigend verval is voorkomen, komt in aanmerking voor de prijs. Verder kunnen personen of organisatie voorgedragen worden, die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het erfgoed in brede zin in de gemeente Aalten.

De gerestaureerde monumenten aan de Industriestraat. Foto: PR