Van links naar rechts Ghaidaa, Ella en Dilsoz. Foto; Lydia ter Welle
Van links naar rechts Ghaidaa, Ella en Dilsoz. Foto; Lydia ter Welle

Cultuurverbinders aan de slag in Aalten

AALTEN - Per 1 juli heeft de gemeente Aalten cultuurverbinders aan het werk: nieuwkomers, statushouders dus, die zich inzetten om op allerlei manier bruggen te slaan tussen overheden en instanties enerzijds en de nieuwkomers anderzijds. Bij Figulus Welzijn werken Dilsoz Amin en Ghaidaa Gherra. Samen met Ella Sankowska, beleidsmedewerker bij Figulus Welzijn, vertellen ze over het werk.

Door Lydia ter Welle

Dilsoz is een uit het noorden van Irak gevluchte Koerdische. Zij is negentien jaar in Nederland en woont nu in Eibergen. Ghaidaa is de oorlog in Syriƫ ontvlucht. Zij is sinds vier jaar in Nederland en woont in Dinxperlo. Beiden hebben een speciaal daarvoor ontwikkeld opleidingstraject gevolgd om aan de slag te kunnen als cultuurverbinder.
Figulus Welzijn heeft budget gekregen om deze twee medewerkers, cultuurverbinders, aan te stellen voor een periode van een half jaar. Eric Wichgers, directeur van Figulus Welzijn, is ervan overtuigd dat ze ook daarna nog aan de slag kunnen blijven. "De manier waarop wij statushouders ondersteunen op weg naar settelen in Nederland, inclusief het vinden van werk, is bijzonder, en wordt ook door de provinciale overheden met belangstelling gevolgd. Ik ben ervan overtuigd dat onze aanpak heel succesvol is, en dat we over een half jaar de kans krijgen om er een mooi voorbeeldproject van te maken, dat daarna verder uitgerold kan worden over heel Gelderland en daarbuiten."

Bruggen slaan
Op de vraag wat een cultuurverbinder doet, zegt Dilsoz: "Bruggen slaan en drempels wegnemen die ontstaan doordat mensen die net statushouder zijn, vaak nog taalproblemen hebben.


Lees verder op pagina 5

Dilsoz (links), Ella en Ghaidaa (rechts). Foto: Lydia ter Welle