PeuterPlus van Bambi als 'voorschool'

AALTEN - Als kinderen twee jaar oud zijn, zijn er al mogelijkheden om naar een 'voorschool' te gaan. De peuterspeelzaal van vroeger is inmiddels bij kinderopvang Bambi in Aalten beter bekend als 'PeuterPlus'. Deze biedt een uitstekende voorbereiding op de basisschoolperiode van het opgroeiende kind.

De zomervakantie staat voor de deur. De kinderen zijn lekker zes weken vrij van school. Heerlijk tot rust komen, genieten van (hopelijk) mooi weer en lekker op vakantie met het gezin. Met mooie verhalen keren ze in september weer terug naar school om de juf en meester vol enthousiasme te vertellen over hun avonturen gedurende de zomer. Iedereen naar school, behalve je peuter. Hij of zij ziet grote broers en zussen naar de 'grote school' gaan en mag helaas nog niet mee. Thuis of bij opa en oma missen ze soms wat uitdaging maar voor de basisschool is de sprong nog véél te groot. Het blijkt echter dat steeds meer kinderen een leerachterstand hebben op het moment dat ze naar de basisschool gaan. Een 'voorschool' kan dienen als een mooie springplank naar de basisschool en biedt meteen dat beetje extra uitdaging voor het kind.

Naar school of niet
Door kinderen op heel jonge leeftijd al met elkaar in contact te brengen, kunnen ze zich aan elkaar optrekken. Uit onderzoek blijkt dat dit een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van het kind. Door bijvoorbeeld een taalachterstand al op heel jonge leeftijd aan te pakken, stromen de kinderen gemakkelijker in op de basisschool. Een 'voorschool', waar de kinderen spelenderwijs leren en kennismaken met elkaar en met onderwijs is een mooie oplossing om eventuele problemen bijtijds bij te sturen. De speciaal opgeleide pedagogisch medewerkers weten hierbij goed in te spelen op de behoeftes van de kinderen. Het 'schoolse' hoeft niet te bijten met de behoeftes van kinderen op die leeftijd, spelenderwijs leren de kinderen elke dag nieuwe dingen en bereiden ze zich voor op de basisschool.
Bij de 'Peuterplus' van Bambi is ieder kind uniek en mag het zichzelf zijn. In een warme, veilige en vertrouwde omgeving kunnen kinderen zich in hun eigen tempo spelenderwijs ontwikkelen. Een positief zelfbeeld en aansluiting op de wereld om hun heen zijn belangrijke kernwaarden. Peuters leren om korte tijd van huis weg te zijn en krijgen vertrouwen in andere volwassenen. Een vast dagritme levert een belangrijke bijdrage in de voorbereiding van de overstap naar het basisonderwijs. Zelf ontdekken en ervaren, individueel en samen, zijn steeds terugkerende sleutelwoorden in Bambi's aanbod van materiaal, spel en activiteiten.
PeuterPlus biedt een goede voorbereiding op de basisschool. Ook omdat waar nodig de leerkracht of intern begeleider van de basisschool al voor de overgang naar groep 1 wordt betrokken bij de ontwikkeling van de peuter.