Alle betrokkenen bij de naamgeving samen met leerlingen van 't Bastion. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Alle betrokkenen bij de naamgeving samen met leerlingen van 't Bastion. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Bredevoortse gängekes en steegjes hebben nu een naam

BREDEVOORT – Op woensdag 10 juli onthulde burgemeester Anton Stapelkamp samen met leerlingen van 't Bastion een nieuw straatnaambord in Bredevoort. Het pad dat vanaf het Grachthuys langs de gracht naar de ingang van het Vestingpark loopt heet nu Cadijk. Deze naam werd al in 1776 bij onderhoudswerken aan de vestingwerken genoemd, maar er was enige tijd voor nodig om deze naam officieel vast te leggen. Ook tien andere paadjes in en bij Bredevoort hebben inmiddels een straatnaambord gekregen.

Door Bernhard Harfsterkamp

Cadijk, Kadijk of Kardijk?
Voor de kern van Aalten hadden op initiatief van de Vereniging Aaltense Paden al eerder de paadjes tussendoor een naam gekregen. Dit was een inspiratie voor Bredevoorts Belang, dat samen met Jos Wessels passende namen heeft uitgezocht, die herinneren aan de historie van Bredevoort. Wessels heeft voor zijn boek Bezield erfgoed, dat in september verschijnt, voor alle straten en wegen in de gemeente aangeven waarom ze een bepaalde naam hebben gekregen. Daar heeft hij er samen met Bredevoorts Belang nog enkele aan mogen toevoegen. Het was daarbij niet altijd meteen duidelijk hoe een naam in het verleden precies werd geschreven. Wessels dacht aanvankelijk dat het Kadijk was, zodat het onderwerp over dit pad in zijn boek op het laatste moment nog verschoven moest worden. Of de naam de juiste is, is niet zeker, want volgens Wessels lag aan de andere kant van Bredevoort, waar ook een gracht heeft gelegen, de Kardijk. Misschien was dat wel de naam voor het pad rondom Bredevoort, waarover iedereen zich snel met een kar kon verplaatsen.

Historische- en volksnamen
Wessels lichtte kort de achtergrond van de nieuwe straatnamen toe. Ze herinneren aan een verdwenen synagoge of aan Johan van Vuuren, de laatste abt van het klooster Nazareth, dat in 1572 werd geplunderd en vernietigd door bosgeuzen die vanuit Duitsland Bredevoort en omgeving teisterden. Het steegje dichtbij het pand in de vestingstad, waar de abt en de monniken nog enige decennia hebben geleefd, is nu genoemd naar de abt. Maar er zijn ook namen gebruikt, die al lang zijn gebruikt door de bevolking, zoals de Miene, waarmee het gebied met moestuintjes aan de rand van het stadje werd aangeduid. Binnen Bredevoort was er geen plaats voor, zodat iedereen de groente teelde buiten de vesting. Ook het Zwarte Woudpad, dat net buiten Bredevoort vanaf de Stationsweg naar het bos aan de overkant van de Stuwbeek loopt, is gebaseerd op de naam die de bevolking gebruikte voor het donkere bos. Blijkbaar deed dat denken aan het bekende woud in Duitsland. Wessels wees naar aanleiding van de Fekkengeste, genoemd naar Frederick Fekken, dat de gemeente ook wel eens eigenwijs is als het om straatnamen gaat. "Fekken was eigenaar van het Markelink aan de weg, die de Markerinkdijk is genoemd." Maar voor de steegjes en gängekes in Bredevoort heeft de gemeente het advies van Bredevoorts Belang overgenomen.

Het bord wordt onthuld. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Samen met twee leerlingen van 't Bastion onthulde de burgemeester een nieuwe straatnaam. Foto: Bernhard Harfsterkamp