Bert Weevers toont trots het grafiekje met de opbrengsten van de zonnedaken. Foto: Lydia ter Welle
Bert Weevers toont trots het grafiekje met de opbrengsten van de zonnedaken. Foto: Lydia ter Welle Foto:

Zonnedaken Energie Coöperatie
Bredevoort in gebruik genomen

BREDEVOORT - Woensdagavond werden de zonnedaken van de Energie Coöperatie Bredevoort (ECB) officieel in gebruik genomen. De zonnepanelen liggen op 't Grachthuys en op de daken van Betting wonen. In totaal 429 panelen leveren nu zonne-energie voor 56 particulieren en twee bedrijven/instellingen.

Door Lydia ter Welle

Voorzitter van de ECB Bert Weevers schetst in de kantine van Betting Wonen kort het proces dat heeft geleid tot dit officiële moment. "Dat heeft bijna twee jaar geduurd. Het ging over een weg met de nodige hobbels. Vanwege daken die niet geschikt bleken, vanwege de vele regels waaraan je je moet houden, vanwege het feit dat de leverancier, Tenten Solar, erg druk is door de populariteit van zonnedaken. Maar toen we de installateurs eenmaal hier op het dak hadden, werd er flink gewerkt. Zodoende konden op 31 mei de panelen op het dak bij Betting hun werk gaan doen, en is vanmorgen ook het zonnedak op 't Grachthuys stroom gaan leveren." Met trots laat Weevers op een groot scherm zien dat er intussen al ruim 16 MWh elektriciteit is geleverd door de panelen. "In een huishouden ben je gewend om te werken met kilowatt, maar hier gaat het in het groot: megawatt."

Weevers bedankt de dakeigenaren, Marcel Betting en het bestuur van het Kulturhus, voor hun medewerking, maar bedankt ook Ruud Krabbenborg, die namens AGEM - ook de afnemer van de elektriciteit - het hele proces heeft ondersteund.

Ook Ruud Krabbenborg prijst de ECB voor hun doorzettingsvermogen en bedankt de eigenaren van de zonnedaken. "Want zij stellen hun daken voor vijftien jaar beschikbaar, om niet, en dat mag weleens gezegd worden", aldus Krabbenborg. Hij bedankt de eigenaren met het uitreiken van een Achterhoekse vlag. Krabbenborg meldt dat de zonnedaken in Bredevoort de eerste in de gemeente Aalten zijn, en de 23ste en 24ste in het werkgebied van de AGEM, de Achterhoek. "Er zijn plannen in ontwikkeling voor nog eens vijftien zonnedaken. En het is goed om te weten dat de Provincie Gelderland ook bijdraagt: als enige provincie in Nederland verstrekken zij 20 procent subsidie op de installatiekosten."

Wethouder Martin Veldhuizen is vol lof voor het initiatief van de ECB. "Jullie hadden het ook niet makkelijk, omdat Bredevoort een beschermd stadsgezicht is. Je kon niet zomaar overal panelen leggen. Voor ons als gemeente was het ook een leerzaam proces. Het leverde kennis op die we kunnen meenemen bij projecten die hopelijk nog volgen. Want ook de gemeente Aalten vindt duurzame energie belangrijk.

Na het officiële gedeelte was er gelegenheid voor een drankje. "Denk eraan", zo hield Bert Weevers de leden van de coöperatie voor, "dat jullie indirect zelf de drankjes van deze avond betalen, want ze zijn voor rekening van de ECB."