Verkiezing van Aaltens kinderburgemeester

AALTEN - De gemeente Aalten staat deze weken geheel in het teken van democratie, en dan met name het onder de aandacht brengen van democratie bij kinderen en jongeren. Afgelopen week stond de Democratiefabriek opgesteld in het gemeentehuis. Woensdag wordt voor het eerst de kinderburgemeester van de gemeente Aalten gekozen.

Voor het derde jaar op rij werd de Democratiefabriek van de Stichting Vredeseducatie in Aalten opgesteld. De Democratiefabriek is een interactieve tentoonstelling met machines, apparaten en gereedschappen waarmee kinderen en jongeren van 10 tot 18 jaar worden uitgedaagd om hun kennis van de democratie te vergroten en hun mening te vormen. De tentoonstelling gaat over grote thema's als conflicten, macht en democratie maar gaandeweg ontdekken de bezoekers – leerlingen uit de bovenbouw van Chr. College Schaersvoorde - dat de tentoonstelling over hen zelf gaat. Over hun eigen idealen, hoop, waarden, houding en gedrag.

Kinderburgemeester
De afgelopen maanden hebben leerlingen van groep 7 van basisscholen in de gemeente Aalten zich voorbereid op de verkiezing van de kinderburgemeester. Alle basisscholen mochten één leerling voordragen. Uiteindelijk besloten negen scholen een kandidaat af te vaardigen. Deze vier jongens en vijf meisjes vormen samen de kinderraad. Tijdens een grote verkiezingsmiddag 'strijden' zij met elkaar en onder aanmoediging van medeleerlingen en familieleden, om het kinderburgemeesterschap. Thema is dit jaar 'Samen zorgen voor elkaar'. Het thema krijgt niet alleen bij de verkiezingsstrijd, maar ook in het opvolgende schooljaar, extra aandacht.

Jury kiest
De jury bestaat uit de vrouwelijke raadsleden van de gemeente Aalten. Zij kiezen welke kinderraadslid zichzelf een jaar lang kinderburgemeester mag noemen. Hij of zij krijgt dan ook de speciale kinderambtsketen omgehangen.

De kinderraad en kinderburgemeester worden benoemd voor een jaar; van juli 2019 tot en met juni 2020. De kinderburgemeester woont in dat jaar, samen met burgemeester Stapelkamp, verschillende bijeenkomsten bij, bijvoorbeeld Koningsdag en natuurlijk de intocht van Sinterklaas. Kinderen in de gemeente Aalten kunnen ook bij de kinderburgemeester of de kinderraad terecht als ze ideeën hebben voor de gemeente. Wethouder jeugd Hans te Lindert neemt de kinderraad onder zijn hoede. Hij nodigt de kinderraadsleden enkele keren per jaar uit om met hen te praten over wat voor kinderen in de gemeente belangrijk is.