Wethouder Kok op 't Zand in Bredevoort.Foto: Bernhard Harfsterkamp
Wethouder Kok op 't Zand in Bredevoort.Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Ted Kok binnenkort al 25 jaar wethouder

Lourdes leidde naar een politieke carrière

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - Op 7 juli is het 25 jaar geleden dat Ted Kok voor het eerst wethouder werd in de gemeente Didam. Sindsdien is hij wethouder geweest in de gemeentes Didam, Montferland en Aalten. Welgeteld drie dagen was hij geen wethouder, want tussen het afscheid in Montferland en het begin in Aalten zaten enkele dagen. Desondanks beschouwt Kok zichzelf niet als een beroepswethouder. Hij heeft geen behoefte om buiten de Achterhoek wethouder te worden. Zolang hij er plezier en voldoening in heeft en zolang anderen vinden dat hij een goede bijdrage kan leveren gaat hij nog graag door.

Na lidmaatschap meteen op de lijst
Ted Kok was 27 jaar toen hij politiek actief werd. Tijdens de middelbare schooltijd had hij er nog geen belangstelling voor gehad. Als zijn vader niet had gevraagd of hij met hem mee wilde gaan naar een vergadering van het CDA, was hij misschien nooit wethouder geworden. "Mijn moeder was met het koor naar Lourdes en mijn vader had geen zin om alleen naar de vergadering te gaan. Ik was al wel geïnteresseerd geraakt door de manier waarop Ruud Lubbers het deed." Kok komt uit een katholiek gezin en daarom was het logisch om mee te gaan naar een CDA-vergadering. Hij werd lid en kort erna werd hij al gebeld of hij op de kandidatenlijst wilde voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij ging akkoord. "Zet me maar niet te hoog. Ergens in het midden is goed." Het werd plek negen. "Dat was me eigenlijk al te hoog, want het CDA had acht zetels." Zijn partij kreeg negen zetels en Kok werd gemeenteraadslid.

Voetbal
Ted Kok heeft altijd gevoetbald. Hij doet dat nog steeds. Eerst was hij keeper, maar omdat hij te weinig te doen had is hij veldspeler geworden. Heel getalenteerd was hij niet. Maar Kok voetbalt nog steeds in het 45plus elftal. Hij is ook supporter en besteed vele uren aan het bekijken van wedstrijden overal in de wereld. Door Ernie Brandts uit Nieuw Dijk bij Didam, die bij de Graafschap voetbalde en daarna bij PSV, werd hij liefhebber van de Eindhovense club. Maar uiteraard blijft hij ook fan van de Graafschap. Als de twee clubs tegen elkaar spelen is dat "niet gemakkelijk". Met een vriendenclub bezoekt hij overal in Europa en aangrenzende landen voetbalwedstrijden van topclubs. Met de oude schoolkameraden uit Duiven volgt hij het Nederlands elftal. De laatste kwalificatiewedstrijd voor het Europees Kampioenschap in Noord Ierland staat al gepland. In 1994 was het clubje bij de wereldkampioenschappen in de Verenigde Staten. Kok bleef minder lang dan gedacht, want er kwam een telefoontje uit Nederland …. Of hij wethouder in Didam wilde worden.

Bijzonder bestuurder
Wethouder Kok heeft gedurende zijn politieke carrière veel wethouders en gemeenteraadsleden mee gemaakt. De persoon die het meest indruk op hem heeft gemaakt en die een voorbeeld was is Jan Rasing, die wethouder was toen Kok begon. "Ik heb elf jaar met hem samengewerkt en heel veel van hem geleerd. Hij liet zien wanneer je als wethouder stil moet zijn of juist niet. Hij was heel bijzonder. Hij kon een einde maken aan een discussie van een kwartier met één treffende zin. Hij had daar een goed gevoel voor. Dat heb je of heb je niet. Ook was hij super sociaal." Rasing bleef ook in de jaren erna een steun. Hij was bij de raadsvergadering over wethouder Luiten, die aftrad na fouten die gemaakt waren rondom de aanvraag van een vergunning voor mestopslag. Kok werd toen onderwerp van een strafrechtelijke onderzoek, omdat hij Luiten informatie zou hebben gegeven, die vertrouwelijk was. Er bleken uiteindelijk geen redenen te zijn voor vervolging. Voor Kok is dit nog steeds het dieptepunt uit zijn politieke loopbaan.

Glas altijd halfvol
Tegenover het enkele dieptepunt staan vele hoogtepunten. Voor de gemeenteraadsverkiezingen voor de gemeente Montferland, die ontstond door de fusie van Didam en Bergh, was Kok op 17 november 2004 lijsttrekker. Zijn CDA haalde dertien van de 25 zetels in de gemeenteraad. Voor de gemeente Aalten is hij bijzonder trots op de ontwikkelingen in de stationsomgeving, waar de campus van het in brandveiligheid gespecialiseerde bedrijf Beele gebouwd wordt. Het is een van de grootste projecten die hij als wethouder samen met anderen heeft kunnen uitvoeren. Een actieve betrokkenheid van de gemeente was daarbij nodig, maar het begon natuurlijk bij de plannen van de ondernemer zelf. Zo zijn er talloze projecten waarbij hij betrokken is geweest, ook in Bredevoort waar op het terras van stadsbrouwerij Borghman het gesprek plaats vindt. Regelmatig komt er een voorbijganger langs, die hem herkent en aanspreekt. In Bredevoort is hij bijvoorbeeld betrokken geweest bij de oude school op 't Zand, Sint Bernardus, het Vestingpark en het Grachthuys. Opvallend is dat Ted Kok altijd zoveel positiviteit uitstraalt. "Bij mij is het glas altijd half vol. Dat maakt alles veel gemakkelijker. Niets is onhaalbaar. Ik zie altijd mooie kansen." Na tegenslag zet hij de schouders eronder en gaat weer door. Natuurlijk is aan hem ook wel even te zien wanneer een besluit van de gemeenteraad hem niet bevalt. "Daar kan ik dagen last van hebben, maar ik blijf er niet in hangen."

Didam en Aalten
Ted Kok is geboren en getogen in Didam. Veel van zijn familie en vrienden wonen er en zijn sociale leven speelt zich daar af bij het voetbal, bij het carnaval en de schutterij. "Het is mijn dorp. Ik ben er nooit weg geweest. Ik heb nooit gestudeerd, Het studentenleven zou veel te gevaarlijk voor me zijn geweest. Ik houd van het dorpsleven. De stad is leuk voor een paar dagen, maar dan wil ik terug naar Didam." Vanuit Didam ben je overal snel. Het ligt dicht bij de snelweg. Hoewel het Montferland en de Rijnstrangen dichtbij zijn, vindt hij wel het buitengebied van de gemeente Aalten mooier. Dat komt door het coulisselandschap met daartussen de glooiingen van de bouwlanden. Zijn favoriete plek ligt echter bij de Hofstraat in Aalten. Hij doelt op de oude weverij en omgeving, met de Boven-Slinge en de paadjes die er lopen. "Het was een van de eerste zaken waarmee ik te maken kreeg in Aalten. Het is gelukt om van die bende iets moois te maken. Ik vind het een mooi gebied."