Bezoek Scheveningen
Bezoek Scheveningen Eigen foto, vrij van rechten

Op reis aar Atlanticwall

AALTEN - Afgelopen zaterdag was een groep Aaltenaren in het kader van de dorpenband Aalten-Scheveningen op bezoek in Kijkduin en Scheveningen.

De Aaltenaren begonnen met een bezoek aan de bunkers die door de enthousiaste vrijwilligers van de werkgroep Atlantikwall in originele staat zijn hersteld. Zo is het verborgen gangenstelsel van een deel van het complex (Widerstandsnest 67 HL) vlakbij de boulevard van Kijkduin zoveel mogelijk in originele staat hersteld. Men heeft de vijf bunkers middels circa honderd meter overdekte loopgraven aan elkaar verbonden om 'zo levensecht mogelijk' het verhaal van het leven in deze bunkers te kunnen laten zien. In Kijkduin bevond zich tijdens de Tweede Wereldoorlog onder andere de 'Flugwache', een observatiedienst van de Duitse luchtwacht.
Na de middag bezocht men Scheveningen waar op dat moment allerlei activiteiten waren in het kader van vlaggetjesdag op Scheveningen. De activiteiten liepen uiteen van een 'Schevenings tafereel' waarbij je als bezoeker de Scheveningse ambachten te zien kreeg, tot aan een snorrencompetitie, waarbij in verschillende categorieën gestreden wordt om de meest sexy, mooiste en langste snor. Daarnaast zijn er o.a. een haring proeflokaal, demonstraties van de KNRM, onderwatersportvereniging, oude motoren op stoom, Taptoe, visafslag, vlootschouw, bezichtiging van de Noordster(SCH236) en marineschip dat speciaal voor vlaggetjesdag in de Scheveningse Haven lag. Het geheel werd omlijst met allerlei muzikale optredens variërend van DVS Marchingband, Showorkest Metro, Show- en Drumfanfare Duindorp tot het Shantykoor Scheveningen, de Kreunende Sluisdeuren en natuurlijk het Schevenings Vissersvrouwenkoor in hun authentieke Scheveningse dracht.
’s Middags was er ook gelegenheid om onder leiding van Evert de Niet van het Comité Dorpenband Scheveningen – Aalten een rondleiding te volgen door Oud Scheveningen. Vooral de hofjes en de uitleg over de Scheveningse vissersvrouw op de boulevard maakte indruk op de Aaltenaren. Dit monument herdenkt alle zeelieden uit Scheveningen die op zee zijn omgekomen. Aan de voet van dit monument staan alle namen van zeelieden die dit betreft. Opvallend veel zeelieden kwamen ook na de oorlog nog om omdat zij veel mijnen opvisten in hun netten.
Het mooie weer nodigde de Aaltenaren ook uit om - na het traditionele 'haring happen' - nog een wandeling over het strand te maken.