Eurovisie songfestival

Burgemeester en wethouders van de gemeente Aalten trekken graag de aandacht naar zich toe. Dat mag, want doorgaans voeren ze hun werk goed uit. Dan mag je dat ook met een brede glimlach op je gezicht laten weten. Je als gemeente voortdurend vergelijken met al die andere gemeenten en constateren dat je vaak een topper bent, is niet verkeerd. Het motiveert bestuurders, ambtenaren en bewoners om de beste te blijven.

Dat de burgemeester en wethouders af en toe worden gecorrigeerd door de gemeenteraad hoort erbij, maar dat accepteren ze niet zo maar. Als de gemeenteraad vier keer zegt dat er een andere oplossing voor de verkeersveiligheid van de Beggelderdijk in Dinxperlo moet komen, toont B en W vier keer aan dat de raad dat verkeerd ziet. Die vijfde keer dat de raad het daar anders wil, zal met een diepe zucht zijn geaccepteerd. Even keken de wethouders elkaar aan en wisten het opnieuw zeker. Dat nieuwe tracé is niet nodig.

Wethouders weten uiteraard veel beter. Het is begrijpelijk dat ze af en toe fijntjes laten weten dat de raad beter naar ze had moeten luisteren. Deze week lichtte wethouder Ted Kok de uitbreiding van de Albert Heijn in Aalten toe. De supermarkt wordt groter en mooier en wordt voorzien van een mooie nieuwe gevel, die beter bij de omgeving past. Voor Kok is de verbeterde supermarkt een aanwinst. "Daar zullen ze in Dinxperlo jaloers op zijn", zei hij, doelend op de eigenwijze raad die het besluit over de supermarkten aldaar had uitgesteld.

Gelukkig hoeft een wethouder niet al te lang geïrriteerd te zijn, want er zijn altijd nieuwe projecten om vol overgave aan te werken. Dankzij het treurlied van Duncan Laurence mag Nederland volgend jaar het songfestival organiseren. Tot half juli kan iedere stad of regio een onderbouwde aanvraag indienen, dat tegenwoordig met een moeilijk woord 'bidbook' wordt genoemd. Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Leeuwarden en omliggend Friesland, Maastricht en aansluitend Limburg, Rotterdam en Utrecht hebben zich al aangemeld. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat Aalten samen met de omliggende gemeenten ook een poging gaat wagen. Alleen over de deelname van Oude IJsselstreek zijn twijfels ontstaan, want die wilde teveel aandacht naar zichzelf toe trekken.

Uiteraard heb ik de grote projectenman van de gemeente Aalten om commentaar gevraagd. Wethouder Ted Kok wilde het niet bevestigen, maar aan de twinkeling in zijn ogen kon ik zien, dat de gemeente een serieuze poging gaat doen. In Aalten en omgeving zijn ze gewend om grote evenementen te organiseren. Daarom zal het geen probleem zijn om ergens in het buitengebied een enorm tentencomplex op te bouwen, waarin alle songfestivalactiviteiten georganiseerd kunnen worden. Het regelen van zeer veel overnachtingen in de regio zal geen probleem zijn. Alle bed en breakfastlocaties, campings en hotels zijn al gereserveerd. Het is mogelijk dat de bouwplannen voor een hotel bij de Twee Bruggen wordt versneld en dat er meteen een tweede hotel bij de Slingeplas wordt gebouwd. Andere betrokkenen willen eveneens niets zeggen, maar weest niet verbaasd wanneer later in het jaar blijkt dat Aalten het songfestival mag organiseren.