Talentverbinder Richard Jongetjes voortaan samen met een collega aan de slag. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Talentverbinder Richard Jongetjes voortaan samen met een collega aan de slag. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Talentverbinder krijgt versterking

Voortzetting project Talent gemeente Aalten met drie jaar

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – In september 2017 startte het project Talent Gemeente Aalten 2017 – 2019. Hierdoor kon talentverbinder Richard Jongetjes aan de slag met bij elkaar brengen van verschillende talenten en doelgroepen. Ook organiseerde hij vele activiteiten zoals de Scootmobielclub Aalten-Bredevoort, het dinerprogramma Er een potje van maken of Groen voor Grijs, waarbij leerlingen van de VMBO-afdeling groen van Schaersvoorde ouderen helpen in de tuin. Inmiddels is het project geëvalueerd en hebben burgemeester en wethouders besloten het project voort te zetten en uit te breiden. Naast Jongetjes komt er een tweede talentverbinder, die zich vooral met de ondersteuning van verenigingen gaat bezighouden.

Verbindingen leggen tussen bewoners
Naast talentenverbinder Jongetjes waren ook enkele talentcoaches actief, die het jaarprogramma dat opgesteld was door Jongetjes uitvoerden. De functie talentcoach is door verschillende partijen "passend bij de doelgroep" uitgevoerd. Voor ouderen, jongeren, mensen met een beperking, mensen die in een isolement zijn geraakt, verenigingen en vele anderen zijn activiteiten opgezet of ondersteunende werkzaaamheden uitgevoerd. Voor alle inwoners zijn verbindingen gelegd tussen sport, bewegen, cultuur, zorg, welzijn, onderwijs, gezondheid en jeugd. Het project werd en wordt voor 40% gefinancierd met een bijdrage van de rijksoverheid uit de Brede Impuls Combinatiefuncties. De andere 60% wordt betaald door de gemeente Aalten, Estinea en het onderwijs. B en W stelt de gemeenteraad nu voor om voor de periode september 2019 tot september 2022 het programma te verlengen en hiervoor per jaar naast de al beschikbare 35.000 nog eens 25.000 extra ter beschikking te stellen. Het aantal formatieplaatsen hiervoor wordt uitgebreid van 2,5 naar 4,75.

Extra impuls voor verenigingen
De tweede talentverbinder, die zich bezig gaat houden met de ondersteuning van verenigingen, krijgt een aantal specifieke opdrachten, zoals het duurzaam versterken en innoveren van het sport- en beweegaanbod. Daarbij moet de talentverbinder lokale verbindingen tot stand brengen en uitbouwen. Ook wordt er ingezet om de cultuurparticipatie van jongeren, ouderen en groepen voor wie kunst – en cultuurdeelname niet vanzelfsprekend is te vergoten. Ontwikkelen, uitvoeren en waarborgen van de maatschappelijke taken op het gebied van sport en cultuur zoals bijvoorbeeld het ondersteunen van hybride leren is een volgende opdracht. Omdat verenigingen vaak vragen en hulp nodig hebben bij financiële-, bestuurlijk- en organisatorische zaken zal de talentverbinder ze hierbij ondersteunen. Een mogelijke oplossing daarbij is het aanjagen en verbinden van projecten op het gebied van sport en cultuur voor deze verenigingen. Voor de uitvoering van activiteiten worden vanaf september de uren voor de talentcoaches uitgebreid met 1,25 formatieplaats.