Ivo de Lange opent officieel tentoonstelling. Naast hem Herman La Faille en Sylvis Heijnen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Ivo de Lange opent officieel tentoonstelling. Naast hem Herman La Faille en Sylvis Heijnen. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Grote en krachtige werken
Herman Brood in de Koppelkerk

'Leuke en aardige man in vertrouwde omgeving'

Door Bernhard Harfsterkamp

BREDEVOORT – Het is talentverbinder Richard Jongetjes geweest die de talenten van het Herman Broodmuzeum in Zwolle en de Koppelkerk in Bredevoort aan elkaar heeft gekoppeld. Jongetjes heeft jarenlang in Zwolle gewerkt en kende Ivo de Lange, de directeur van het Herman Broodmuseum. Sinds zijn terugkeer naar Bredevoort, van waaruit hij aan de slag ging als talentverbinder voor de gemeente Aalten, had hij ook regelmatig contact met Sylvia Heijnen van de Koppelkerk. "Is een Broodtentoonstelling niet iets voor je?" Heijnen had er wel oren naar en daarom kon op zondag 26 mei de tentoonstelling officieel geopend worden.

Trots dat het georganiseerd kon worden
De bont gekleurde werken van Herman Brood worden bijna nooit buiten het museum in Zwolle geëxposeerd. Ivo de Lange was echter meteen enthousiast over de Koppelkerk en stelde een ruime hoeveelheid werken beschikbaar.

'Ik schrok van de grootte en grote hoeveelheid werken'

"Ik schrok enorm", zei Sylvia Heijnen, "toen we met een vrachtwagen alles gingen ophalen." Het was veel en er zaten grote 'krachtige' werken tussen. Dat vroeg wel het een en ander van de talenten van de vrijwilligers, die voor de inrichting zorg dragen. "Maar het is wonderwel gelukt om alle werken met elkaar in evenwicht te brengen. Ik ben dan ook trots en dankbaar dat het georganiseerd kon worden."

In korte periode veel geschilderd
Herman Brood tekende al vanaf zijn vijfde jaar, maar schilder werd hij pas in de jaren 80. In een relatief korte periode heeft hij zo'n 1500 schilderijen en ook nog talloze zeefdrukken gemaakt. Eén keer per maand kwam Brood naar het atelier van De Lange in Zwolle om te schilderen. "Dan was hij even weg uit de hectiek van Amsterdam. Hij was een man met een geweldig charisma. In een vertrouwde omgeving was hij een leuke aardige man. Alles op televisie was allemaal gespeeld. Wat je gezien hebt moet je met een korreltje zout nemen." Toch kon Brood niet zonder de aandacht van het publiek. "Op een dinsdag was hij bij me en vertelde dat hij morgen naar Ibiza zou gaan. Vrijdag was hij al weer bij me. Op Ibiza was niemand geweest die hem kende." Na de dood van Brood in 2001 doken er veel vervalsingen op. "Pas als je nagemaakt wordt tel je pas mee", zou Brood gezegd hebben. De Lange verzekerde dat er alleen echte werken van Brood in de Koppelkerk hangen. Over de Kopplekerk zei De Lange dat hij zoiets "ver weg van het westen hier niet had verwacht".

Jeugdvriend in Zwolle
Drummer Hans La Faille vertelde tijdens de opening over zijn muzikale avonturen met Herman Brood. Hij was een jeugdvriendje van hem in Zwolle. La Faille ging al snel muziek maken. Met zijn bandje oefende hij in de kantine van het bedrijf van zijn vader. Herman zat dan stil in een hoekje en tekende. Maar na enige tijd bleek Brood piano te kunnen spelen. "Op een zondagmorgen zong hij een lied, waarbij hij zichzelf begeleidde. Hij had zonder het te vertellen les genomen." De vrienden waren in de puberleeftijd gekomen en Herman had gemerkt dat spelen in een bandje je aantrekkelijk maakte voor meisjes. Daarna verloren ze elkaar even uit het oog. La Faille ging naar het conservatorium in Zwolle en Herman Brood naar de Kunstacademie in Arnhem. Daar kwam Brood in het bandje Moan terecht.

Na allerlei omzwervingen succesvol
In de jaren zestig speelde Herman La Faille eerst in the Blues Dimension. "We speelden ook hier in de Achterhoek." Daarna kwam hij met bassist Herman Deinum in Cuby & the Blizzards terecht. Na enige tijd werd Herman Brood pianist van die band. "Ik vond het geweldig om met mijn jeugdvriendje in een band te zitten." Maar Brood had al de drugs ontdekt en moest regelmatig uit de gevangenis worden gehaald. "Zanger Harry Muskee en het management begon dat te vervelen en daarna is hij de band uitgezet. "Ik vond dat heel jammer." Na allerlei omzwervingen, waaronder zingen op een soloplaat van La Faille, komt Brood terecht in Vitesse, waarna Herman Brood & his Wild Romance ontstaat. De succesjaren van Brood als muzikant beginnen.

De tentoonstelling is tot en met 21 juli te zien in de Koppelkerk op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Grote, krachtige weken. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Ook vele kleinere werken. Foto: Bernhard Harfsterkamp