Andre Miggelbrink sloot 28 mei voor het laatst de deur van het gemeentehuis in Aalten. Foto: Marcel te Brake
Andre Miggelbrink sloot 28 mei voor het laatst de deur van het gemeentehuis in Aalten. Foto: Marcel te Brake Foto:

Gemeentebode André
Miggelbrink uitgezwaaid

AALTEN - Dinsdagmiddag was het een drukte van belang in de foyer bij de raadszaal van de gemeente Aalten. Niet vanwege een vergadering, maar vanwege het feit dat gemeentebode André Miggelbrink afscheid nam vanwege zijn pensionering. En daar kwamen veel collega's op af, met cadeautjes, goede wensen, en knuffels. Want, zo maakte de tekst op het shirt van de gemeentebode duidelijk, het was de laatste dag waarop het mogelijk was om nog een hartelijk knuffel uit te wisselen met deze – duidelijk zeer geliefde – collega.

Door Lydia ter Welle

André Miggelbrink (66 jaar) geniet. Niet zo zeer van het feit dat hij in het zonnetje wordt gezet bij zijn afscheid ("Want dat is helemaal niet nodig!"). Maar wel van alle hartelijke contacten met de mensen die hem na tien jaar als bode van de gemeente Aalten komen uitzwaaien.
Hij vertelt: "Ik heb veertig jaar gewerkt bij een meubelfabriek. Maar die ging, in juni is dat tien jaar geleden, ineens failliet. Dat was een schok: geen werk meer. Maar toen moest hij (wijzend naar collega Jaco Van Schijndel die de gezellig pratende Miggelbrink vastlegt op de foto) onder het mes en zocht men een vervanger, voor drie maanden. En toen zeiden ze: 'dat is precies wat veur ow, André. I'j könt dat'. En zo ging ik zonder enige kennis van de werkzaamheden aan de slag als gemeentebode. Die drie maanden werden tien jaar, waarvan ik nooit spijt heb gehad. Het was een geweldige tijd."

Op de vraag wat een gemeentebode eigenlijk allemaal doet, weet André nu het antwoord wel: "Je bent als bode de gastheer van de gemeente. Je ontvangt mensen die een afspraak hebben op het gemeentehuis, bijvoorbeeld met een collegelid. En soms is er wat printwerk, of andere voorkomende werkzaamheden. Je bent de gastheer bij raads- en commissievergaderingen. En je bent de gastheer die bruidsparen ontvangt als ze op het gemeentehuis komen om te trouwen. En dat gastheerschap, dat ligt me wel. Ik ben gewoon mezelf gebleven, en probeer mensen altijd op hun gemak te stellen."

Die hartelijkheid en warmte kwam hem bijvoorbeeld ook van pas bij de tweemaandelijkse gezellige middagen waarvoor echtparen door de burgemeester worden uitgenodigd die hun vijftig- of 55-jarig huwelijk vieren. De organisatie van die middagen werd ook de verantwoordelijkheid van André Miggelbrink. "Ik vond het leuk om te doen. Vooral ook om de mensen op hun gemak te stellen. Want vaak vinden ze het best een beetje spannend: te gast zijn bij de burgemeester", aldus de bode.

Genoten heeft hij ook van de organisatie van de bijeenkomsten voor veteranen, die eens per twee jaar plaatsvinden. "Vooral van de laatste bijeenkomst, in de VVNF-tent in Dinxperlo, met het concert van het Orkest Koninklijke Luchtmacht. Dat was zo indrukwekkend. Een meer dan terecht eerbetoon aan die veteranen, die – of dat nu lang of veel korter geleden is – zich hebben ingezet voor vrede en veiligheid, waar ook ter wereld."
Deze laatste werkdag was er voor André Miggelbrink eentje met verrassingen. Dat begon al vanmorgen: toen werd hij opgehaald door de 'buren' van de gemeente. "Ik zeg er niet bij welke buren, want het mag officieel niet", aldus de goedlachse gemeentebode. "Mijn vrouw was er ook bij, en we hebben samen mijn chef en de collega's heerlijk ontbeten. Mijn werkplek was versierd, en nu zijn al die mensen er die me gedag komen zeggen. Het was allemaal niet nodig, maar ik geniet er wel volop van!"

De gemeente Aalten is met ingang van deze dag niet alleen een medewerker armer, maar vooral een warme persoonlijkheid, goede gastheer en een duidelijk geliefde collega.

De champagne bruist... Foto: Marcel te Brake