Het Romienenkoor tijdens het laatste optreden in 't Romienendal. Foto: Kristel te Bokkel
Het Romienenkoor tijdens het laatste optreden in 't Romienendal. Foto: Kristel te Bokkel Foto:

Romienenkoor stopt, start van ontmoetingsmiddagen

AALTEN – Afgelopen zaterdag, 25 mei, trad het Romienenkoor voor de laatste keer op. In een volle zaal werden nog een keer de liederen ten gehore gebracht. Vanaf 13 juni maakt een deel van de groep een doorstart met ontmoetingsmiddagen. Elke donderdagmiddag kan men vanaf 15:00 uur terecht in het Romiendal in Dale.

Door Kristel te Bokkel

Het Romienenkoor nam het moeilijke besluit om na 25 jaar te stoppen met het koor. De leeftijd speelt daarbij een grote rol. De leden worden ouder en de kwaliteit gaat achteruit aldus het bestuur van het koor uit Dale. De oudste leden zijn 85 jaar.
De mooiste herinneringen aan het koor van Annie Heezen, tweede voorzitter, is die aan Monnickendam. "Dat vond ik toch zo leuk." Henk Fukkink, al 25 jaar voorzitter, moet denken aan een optreden bij iemand thuis. "Diegene was terminaal ziek en toen hebben we daar opgetreden in de achtertuin tussen de bomen. Dat was bijzonder."
Ook de oprichting van het koor komt ter sprake. Fukkink: "Na de nodige borrels werd op Koninginnedag 1994 besloten het koor te beginnen. De eerste dirigent was ook eigenlijk nog helemaal geen dirigent. Aan het begin ging hij met ons tempo mee in plaats van dat hij het tempo aangaf."
Het koor heeft een plaats verworven in de Daalse gemeenschap. Voor de leden van het koor is het zingen een leuke bezigheid, maar juist de contacten zijn voor hen ook belangrijk. "Het is als het ware een grote familie," aldus Heezen. Het is dan ook niet voor niets dat er een doorstart gemaakt wordt met de ontmoetingsmiddagen. Vanaf 13 juni is men elke donderdagmiddag welkom in het Romienendal. Vanaf 15:00 uur kan men daar terecht om bijvoorbeeld spelletjes te spelen en te kletsen aan de praattafel. "De ontmoetingsmiddagen zijn voor iedereen. Je hoeft daarvoor niet in Dale te wonen. Het is voor iedereen die een ander wil ontmoeten," aldus Heezen. Zodat de gezelligheid en het familiegevoel voortgezet kunnen worden. Samen met het Romienendal wordt ook het spel koersbal aangeschaft. Het spel heeft wat weg van jeu de boules, maar kan ook zittend gedaan worden. Wanneer eind juni de interesse in de ontmoetingsmiddagen groot genoeg is gebleken, zullen de middagen na de zomer voortgezet worden.