Foto: Eva Schipper
Foto: Eva Schipper Foto:

4 mei-herdenking

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - Correspondente Eva Schipper (18 jaar) was bij de 4 mei-herdenking in Aalten. Zij was onder de indruk van de herdenking, en sprak ook met haar grootouders over de herdenking en over de Tweede Wereldoorlog en hun herinneringen daaraan.

"Op een dag ging hij naar zijn familie in Emmen, wij hebben hem op de tram naar Emmen gezet, helaas werd deze tram gebombardeerd. Dit heeft enorm veel impact op mij als kind gehad, want ik verloor hierdoor mijn vriendje."

Mijn oma had twee ooms en een tante in het verzet. Ook zij heeft veel dingen meegemaakt die erg aangrijpend zijn. Haar oom, Henk Raak, drukte illegale pamfletten en verspreidde deze. Haar tante, Janny Raak, werkte op het distributiekantoor en was koerierster. "Ik ben enorm trots op mijn familie dat ze zich zo hebben ingezet voor anderen", zegt mijn oma. Op D-Day is Henk Raak gefusilleerd en is hij begraven in Bloemendaal naast Hannie Schaft.

4 mei is de dag dat we gezamenlijk de mensen herdenken die zijn gevallen in oorlogssituaties of bij vredesmissies. Zoals mijn opa ook zei:" Het hoeft niet alleen over de Tweede Wereldoorlog te gaan, het gaat om de strijd voor vrijheid en die is van tijd tot tijd anders." In de wereld gebeuren vandaag de dag nog steeds verschrikkelijke dingen . Het is goed dat we ons dat samen realiseren en proberen te veranderen. In Aalten, en in heel Nederland.

Foto: Eva Schipper